Poslednja vest: Bekerajsko veče i prezentacija Veliki put Pobede "Planine Korzike i Sardinije 2019". Za ostale Vesti, kliknite ovde
o_klubu
×

Registration

Profile Informations

Login Datas

or login

First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
This is not an email address!
Email address is required!
This email is already registered!
Password is required!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
Email or Password is wrong!
pobeda logo

P.D. »POBEDA« je osnovano 1948. godine kao sekcija Sportskog društva »POBEDA«, bankarskih radnika Beograda. Sportsko društvo se posle izvesnog vremena ugasilo, no P.D. »POBEDA« zahvaljujući grupi planinarskih entuzijasta na čelu sa Dušanom Jovanovićem - Čika Duškom, preživelo je gašenje matičnog društva i vremenom stasalo u jedno od najvećih i najpoznatijih planinarskih društava Srbije.
Dugogodišnjim požrtvovanim radom svojih članova i mudrim i domaćinskim rukovođenjem Društvom tridesetogodišnjeg "Pobedinog" predsednika pok. Čika Duška, Društvo »POBEDA« poseduje ne mala materijalna dobra.

Dušan Jovanović - čika Duško
1903.-1981.

Rođen 22.02.1903. u selu Trbunje - Blace, Prokuplje. Osnovnu školu učio je u Blacu, gimnaziju u Kruševcu. Završio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Radio je kao pravni savetnik bankama, Narodnoj banci Jugoslavije, Jugoslovenskoj investicionoj banci. Na polju sporta i i fizičke kulture aktivno je prisutan od najranije mladosti i to kao gimnastičar i kao planinar. Član Srpskog planinarskog društva postaje 1923. godine. Po okupaciji zemlje, kao rodoljub biva hapšen, strpan u logor na Banjici, a 1942. godine interniran u nemački logor na tromeđi Francuske, Belgije i Luksemburga. Povezuje se sa francuskim pokretom otpora i uz njihovu pomoć organizuje bekstvo iz logora grupe istomišljenika. Slobodu dočekuje u Francuskoj, gde aktivno sudeluje u organizovanju povratka naših interniraca u domovinu. Jedan je od prvih posleratnih organizatora masovnih fiskulturnih društava i planinarskih sekcija u njima, jedan od osnivača Planinarskog saveza Srbije na čijoj je prvoj skupštini 1948. godine izabran za sekretara Saveza. Pokretač je osnivanja PSK ¨Pobeda¨ pri sindikalnoj organizaciji Narodne banke Jugoslavije 1948. godine i njen tridesetogodišnji predsednik. U tom svojstvu je bio inicijator i organizator izgradnje planinarskog doma na suvoborskom Rajcu, prihvatne kuće na Dobroj vodi, sportsko-turističkih manifestacija: Kosidba na Rajcu i Suvoborski sabor vresa. Organizator je i najaktivniji učesnik pošumljavanja Rajca i Suvobora. Inicijator je i dugogodišnji koordinator Planinarskih susreta bratstva i jedinstva, planinarskih društava cele Jugoslavije. Za preko pet decenija izuzetne aktivnosti bio je organizator nebrojenih izleta, pohoda, sletova, uspona na planine jugoslavije i Evrope. Usadio je ljubav prema prirodi, prema domovini mnogim generacijama planinara.

Planinarski dom na Rajcu - Cika Duskov dom

Planinarski dom na Rajcu kod Ljiga, 100 km udaljen od Beograda, nazvan iz zahvalnosti "Čika Duškovim domom" je najveći planinarski objekat u Srbiji - i najopremljeniji. Nalazi se na visini 600 m na asfaltnom putu Ljig - Gornji Milanovac između sela Slavkovica i Gornji Banjani. Ima 70 ležajeva u dvo i višekrevetnim sobama, spratne toalete sa tuševima, centralno grejanje, dve trpezarije, zastakljenu terasu sa televizorom.
Spomenik Kolubarskoj bici Članovi "POBEDE" su oko doma zasadili šumu borova, ariša i breze u kojoj se nalazi i spomenik čuvenoj kolubarskoj bici iz prvog svetskog rata, koja se odigrala na ovim terenima.

Planinarska kuca Dobra VodaNa sat i po hoda od Čika Duškovog doma prema zapadu divnim rajačkim livadama, nalazi se planinarska kuća "Dobra Voda", koju održava naše Društvo. Tipična šumadijska brdska kuća od čvrste građe sa dve sobe i kuhinjom, 12 kreveta i svim potrebnim priborom za življenje u prirodnim uslovima. Na dvadesetak metara od kuće je izvor "Dobra Voda", čije ime sve kaže. Posebna draž za urbanog čoveka željnog da oseti čar iskonskog, je u tome što na terenu "Dobre Vode" i šire nema električne struje. Ritam života je podređen prirodi. Prirodna zdrava hrana planinaca, mlečni proizvod, med, krompir, proja, može se nabaviti u okolnim bačijama. Boravak na "Dobroj Vodi" ostaje trajno u sećanju. Posebnu prezentaciju planinarske kuće "Dobra Voda" sa oko 40 fotografija pogledajte ovde.

Pored planinarskih objekata PSK »POBEDA« poseduje i autobus kojim se obavljaju društveni izleti. To je jedino amatersko društvo u zemlji sa sopstvenim voznim parkom; ta činjenica je još jedan dokaz velikog požtrvovanog rada naših članova.

Uz autobus postoji i planinarska kamp oprema, šatori, stolovi, stolice, te užad, cepini i dereze, koje Društvo besplatno iznamljuje zainteresovanim članovima.

Biblioteka i bogata arhiva Društva omogućuje zainteresovanim da sagledaju činjenice pri planiranju zamišljenih budućih izleta.

1998. godine je obeležena pedeseta godišnjica plodnog rada P.D. »POBEDA«, na zadovoljstvo njegovih članova i prijatelja. Preko pedeset godina članovi PSK »POBEDA« obilaze prelepe jugoslovenske planine, izvodeći u netaknutu prirodu mlade i stare, pripadnike svih generacija i profesija.
Od šetnje do alpinizma Više od pedeset godina članovi "POBEDE" obilaze atraktivne inostrane planine, upoznavajući prijateljske zemlje i ljude, upoznavajući bratstvo i razumevanje sa svim ljudima dobre volje. Počelo je skromno, obilaskom najbližih vrhova susednih zemalja, da bi tokom godina »POBEDA« stigla u sve evropske zemlje, zemlje Severne Afrike i Bliskog Istoka i na veća Sredozemna ostrva. Nisu to bile ambiciozne, elitističke planinarske ekspedicije kojima je za cilj da postignu nepostignuto, potpomagane od bogatih sponzora. To su finansijskim sredstvima skromne samofinansirajuće akcije sa masovnim učešćem običnih planinara koji mogu da se odreknu komfora za ljubav svog hobija, koji vole da upoznaju svet, da se druže...