Poslednja vest: Bekerajsko veče i prezentacija Veliki put Pobede "Planine Korzike i Sardinije 2019". Za ostale Vesti, kliknite ovde
tehnicka_oprema
×

Registration

Profile Informations

Login Datas

or login

First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
This is not an email address!
Email address is required!
This email is already registered!
Password is required!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
Email or Password is wrong!

Tehnička oprema

Bilo kakva upotreba tehničke opreme ide na ličnu odgovornost. Preporučuje se da ukoliko ne umete da odaberete opremu prilikom kupovine ili istu da koristite prvo završite odovorajuću obuku ili se konsultujete i korstitite je u prisutvu vodiča. Svako loše ili nepravilno korišćenje tehničke opreme može da dovede do teških povreda ili smrtnog ishoda.Pojas

Planinarski Pojas

Pojas je sistem koji se koristi za povezivanje užeta sa penjačem. Sam pojas sa prednje stranje ima dve omče kroz koje se provlači uže u pravcu odozdo-nagore i vezuje se u sigurnosti čvor (osmica, leptir..). Skor svi pojasevi koji se koriste u penjanju se sastoje od kaiša koji ide oko struka i dva dodatna koji idu oko butina (kao na slici), međutim postoje i specijalne vrste pojaseva (usko vezani za namenu), isto tako deca koriste pojaseve za celo telo (spoj običnog pojasa i grudnog pojasa).
Kao što sam već napomenuo, različiti tipovi penjanja zahtevaju različite pojaseve. Tako naprimer sportski penjači koriste minimalističke pojaseve sa ušivenim gurtnama. Alpinisti koristi lagane pojaseve sa mogućnošću skidanja omči koje idu oko nogu. Penjači koji penju visoke smerove (zidove) preferiraju pojaseve koji imaju srazličita punjenja oko struka i butina (sunđer, memorijska pena, gel...). Isto tako postoje i pojasevi za celo telo, koje uglavnom koriste deca. Ovi pojasevi sprečavaju da deca ispadnu čak i kada se okrenu naglavačke. Isto tako postoje i penjači koji koriste pojaseve za celo telo, pogotovo kada postoji mogućnost invertovanja (okretanja naglavačke), ili kada se nosi teška oprema, kao na primer na teškim ferata smerovima, speleolozi ili radni pojasevi.
Pored ovih standardnih postoje i speleološki i kanjoning pojasevi, gde svaki služi svojoj svrsi. Tako na primer speleološki pojas je napravljen od čvrstog vodootpornog materijala bez postave, sa dualnim mestom za kačenje. Pojasevi za kanjonig su nalik na penjačke pojaseve, vrlo često bez punjenja, ali sa sedalnom zaštitom, što ih čini pogodnim za spuštanje niz uže (abzajl ili repeling), ovi pojasevi imaju samo jednu tačku kačenja.

Grudni Pojas

Grudni Pojas

Grudni pojas se koristi samo u kombinaciji sa donjim pojasom. Ova kombinacija pruža iste beneficije koje nudi i pojas za celo telo, sa opcijom da se gornji skine kada za to ne postoji potreba i time omogući veći radijus kretanja penjača. Mežutim, rezultati testa koje je sprovela UIAA, pokazuje da grudni pojas može da izazove veći stres na vrat nego li donji pojas, što ih čini za nijansu opasnijim za korišćenje.

Ferata set

Feratta set

Feratta Set je....

Slem

Šlem

Šlem je deo zaštiten opreme čija je namena prvenstveno da zaštiti glavu penjača od objekata koji padaju (kamenje, led ...) i udarca prilikom pada. Čak i prilikom pada penjača nastaje efekat klatna kada postoji velika opasnost da penjač udari glavom o zid stene. Šlem se smatra gotovo obaveznim delom opreme u današnje vreme, i sam izbor šlema isto kao i pojasa zavisi uglavnom od njegove namene. Tako na primer sportski penjači koriste manje i lakše slemove koji uglavnom imaju samo suspenzere. Isto tako postoje i šlemovi koji imaju memorijska punjenja, mehanizam za dotezanje sa zadnje strane pored gurtne ispod brade, adaptere za noćne lampe, kamere...

Uze

Uze

Uze je....

Prusik

Prusik

Prusik je....

Gurtna

Gurtna

Gurtna je....

Dejzi

Dejzi

Dejzi je....

karabiner

Karabiner

Karabiner je....

Set

Set

Set je....

Osmica

Osmica

Osmica je....

ATC

ATC Reverso

Reverso je....

GriGri

GriGri

GriGri je....

Koturaca

Koturaca

Koturaca je....

TBlock

T-Blok

T-Blok je....

Zimar

Penjačica (Žimar)

Penjačica je....

Nozna Penjacica

Nožna Penjačica

Nozna Penjacica je....

Grudna Penjacica

Grudna Penjačica

Grudna Penjacica se uglavno koristi u speleologiji, kanjoningu i radnim uslovima....

Hex

Hex

Hex je....

Nuts

Nuts

Nuts....

Cams

Cams

Cams....

Tool

Nut Tool

Nut tool....

Big Bro

Big Bro

Big Bro se isto koristi za pravljenje ankera u stenima tamo gde upotreba pitna nije moguća ili gde je procep između stene suviše veliki da bi se koristili heksovi ili boltovi. Pritiskom na dugme BigBro će da se raširi sve dok ga suprotne strane stene ne zaustave, a zatim se uz pomoć zavrtnja osigurava na mestu. Povucite BigBro u svim pravcima, i ne bi smeo da se mrda sve dok Vi ne olabavite navrtanj. Velika prednost BibBro je u njegovoj veličini i težini u odnosu na velike heksove ili kamove.

Piton

Piton

Piton ...

Ledni vijci

Ledni Vijci

Ledni vijci sluze za pravljenje sidrista u ledu....

Ledni Piton

Piton za led

Piton za led....

Klin

Snezni Klin

Klin....

Anker

Snežni Anker

Anker....

Cepin

Cepin

Cepin....

Bajle

Bajle

Bajle....

Univerzalne Dereze

Univerzalne dereze

Dereze....

Poluautomatske Dereze

Poluautomatske dereze

Dereze....

Automatske Dereze

Automatske dereze

Dereze....

Ledne Dereze

Dereze za ledno penjanje

Dereze....

Lampa

Čeona Lampa

Lampa....

Penjacice

Penjačice

Penjačice....

Lopata

Lopata

Lopata....

Sonda

Lavinska Sonda

Sonda....

Ranac

Ranac

Ranac....

Sator

Šator

Šator....