ŠAR PLANINA (Ljuboten 2498 m)

Petak, 26. Jul - Nedelja, 28. Jul 2024.

Vodič: Miodrag Medigović

Foto: Miodrag Medigović

Jedan od najvećih planinskih masiva na Balkanskom poluostrvu je Šar planina, čija je dužina, u pravcu sever-jug, zavidnih 80 kilometara. Skoro svaki vrh na Šar planini viši je od 2000 metara nadmorske visine, te se oni ne mogu ni pobrojati. Zavidan je na ovom masivu i udeo vrhova viših od 2000 metara. Nekako, na Šar planini dva vrha se posebno ističu, i najpoznatiji su, simbolizuju čitav masiv. Titov vrh je sa 2747 metara nadmorske visine najviši vrh Šar planine i drugi po visini vrh u Severnoj Makedoniji, samo sedam metara niži od Golemog Koraba.

Drugi vrh koji je simbol Šar planine je Ljuboten, visok 2498 metara. Ljuboten je i maltene najsevernija tačka Šar planine, nalazi se severoistočno od Tetova, ako se posmatra iz Severne Makedonije, i južno od Uroševca, ako se posmatra sa kosovke strane. Zapravo, Ljuboten se uočava iz mnogih gradova, sa mnogih planina. Ovo stoga što je vrh Ljuboten u obliku pravilne piramide, poput Rtnja, ali je i mnogo viši, a osnova piramide je znatno veća. Ljuboten se može videti iz Skoplja, iz Tetova. Zapadno od Ljubotena je i poznati zimski centar Brezovica. Ljuboten se vidi sa svih planina na jugu Srbije. Kada je vreme lepo, Ljuboten se može videti čak i iz okoline Niša.Piramida Ljubotena snažno privlači planinare i ljubitelje prirode. Sa makedonske strane, uspon se izvodi iz Starog sela, iznad Tetova. Sa kosovske strane, uspon je duži i teži, vodi preko Brezovice. (izvor: www.far.rs)

Šar Planina

Program akcije

Datum: 26.–28. Jul 2024.

Planina: Šar Planina

Najviši vrh: Ljuboten (2498 m.)

Dužina staze: 6,5km + 8km + 6,5km

Uspon/Spust: (730m + 860m) / (860m + 730m)

Težina staze: 7/10

Vrsta akcije: Visokogorska akcija za registrovane članove PSS.

 

PLAN AKCIJE

Dan 1. (26.Jul)

Polazak je u 8 časova, ugao Sarajevske i Drinske ulice (kod Mostarske petlje). Putujemo relacijom Beograd–Skoplje–Tetovo. Tokom puta pravićemo pauze na benzinskim pumpama.

Oko 15 časova stižemo u Staro selo pokraj Tetova i priremamo se za uspon do Vile Ljuboten (1600 m.n.v.), gde boravimo naredna dva dana. Kretaćemo se uglavnom, kolskim makadamskim putem kroz šumu. Nakon 3 sata i pređenih 6,5 km dolazimo do smeštaja. Dočekuje nas Vase Vidoeski, izuzetan domaćin i drug. Veče provodimo u veoma prijatnoj atmosferi Vile Ljuboten, uz večeru i druženje. Pravimo dogovor za sutrašnji dan.

Statistika dana - Dužina staze: 6,5 km; Uspon: 730m; Trajanje: 3 sata

Dan 2. (27.Jul)

Buđenje u 5 časova, priprema i doručak. Polazak na uspon u 6 časova. Krećemo se stazom umerenog nagiba prema zaravni - raskršću staza, na 1850 m.n.v. gde pravimo pauzu. Usput uživamo u jutarnjem suncu ...

Nakon kratkog odmora, nastavljamo ka grebenu. Očekuje nas nešto naporniji uspon. Po izlasku na greben konstantno se penjemo ka vrhu. Bliže vrhu, greben je neštro suženiji pa je oprez u kretanju potreban. Vrh Ljuboten je mala zaravan. Na vrhu pauziramo i uživamo u pogledu prema vrhovima Šar planine. I, naravno, fotografisanje...  smiley

Nakon odmora na vrhu, silazimo drugom trasom. Silazak prema Kozijoj steni je kratak ali nešto strmiji i pod siparom pa je oprez potreban. Staza ispod Kozije stene je kamenita i vrlo zanimljiva, potpuno drugačija od staze kojom smo se penjali. Spust je umeren i ne preterano naporan. Ipak, opreznost je potrebna jer se u pojedinim delovima krećemo užom stazom, kroz sipar. Pogled na okoliš iz ove perspektive je veoma interesantan.

Posle 2 km stižemo na raskršće gde smo pravili prvu pauzu, pri usponu. Sada već vidimo Dom i do njega imamo još oko 1 km. Nakon povratka imamo vremena za odmor, večeru i druženje u prijatnoj atmosferi Vile Ljuboten.smiley

 Statistika dana - Dužina staze: 8 km; Uspon: 860 m; Spust: 864 m; Trajanje: 5 sati

Dan 3.  (28.Jul) 

Buđenje u 7 časova, doručak i pakovanje stvari. U 9 časova polazimo ka selu Vratnica, gde nas čeka prevoz. U povratku obilazimo kanjon reke Matke i obližnje manastire. Pauzu za ručak pravimo po dogovoru. Očekivano vreme dolaska u Beograd je do 22h.

 Statistika dana - Dužina staze: 6,5 km; Spust: 730 m; Trajanje: 3 sata


Vrsta akcije
  • Visokogorska akcija
Oprema
  • Obavezno je imati adekvatnu planinarsku obuću i odeću u skladu sa očekivanim vremenskim uslovima. Uvek imati zaštitu od snega, vetra, kiše i sunca. Nositi planinarski ranac sa potrepštinama za višednevnu akciju. Od dodatne opreme imati Prvu pomoć, čeonu lampu, planinarske štapove. U slučaju potrebe dodatno se konsultovati sa vodičem.

Ishrana
  • U rancu uvek imati nešto hrane (sendviči, energetske pločice, čokoladice ...). U Vili Ljuboten možemo dogovoriti ishranu - dve večere i dva doručka, koji se dodatno plaćaju. U povratku za Beograd po dogovoru, svratićemo u neki restoran na ručak.

    Poneti adekvatnu količinu vode prema sopstvenim potrebama (preporučeno je 2 litra). Preporučeno je poneti neki sportski energetski napitak.

Kotizacija
  • Kotizacija: 9000 din.

    U iznos kotizacije su uključeni troškovi prevoza, vozača, organizacije akcije i vodičke usluge. Svi drugi troškovi nisu uključeni u iznos kotizacije.

    Smeštaj: 30 EUR (dva prenoćišta u višekrevetnim sobama) (FB -Vila Ljuboten Mountain Resort)

    Ishrana: 30 EUR (dve večere, dva doručka), Za obroke se prijaviti kod vodiča.

Važne napomene
  • Lična dokumenta neophodna za akciju:

    Članska kartica PSS sa markicom za tekuću godinu

    Lična karta

    Zdravstvena kartica

    Putno zdravstveno osiguranje

    Akcija se sprovodi u skladu sa Pravilnikom o izvođenju planinarskih akcija PSS. Vodič zadržava pravo da izmeni plan u slučaju nepredviđenih okolnosti. Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost.

Informacije i prijave
  • Prijava kod vodiča putem VIBER poruke. Prilikom prijave obavezna je uplata akontacije. Poslednji rok za prijavu je 17. Jul, ili do popune mesta. Maksimalan broj učesnika je 16. Dostaviti fotografiju obe strane PSS kartice. U slučaju odustajanja pronaći adekvatnu zamenu. Uplata se zadržava zbog fiksnih troškova oko organizacije i sprovođenja akcije.

    VodičMiodrag Medigović, MB 954             

    Tel.: +381 63 80 111 03

    SAMO DA NAM VREME BUDE LEPO! smiley

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Miodrag Medigović
Nazad