КУКАВИЦА (Савезна планинарска акција)

Subota, 31. Avgust 2024.

Vodič: Miodrag Medigović

Foto: Skomisavica@https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kukavica_mountain_77.jpg

https://www.panacomp.net/planina-kukavica/ 

Vučje

Program akcije

Субота, 31.08.2024.

5:00  Полазак са паркинга на углу Дринске и Сарајевске улице, у Београду

Следи програм организатора савезне акције: 

Савезна планинарска акција ПСС-а

30. ПОХОД ПЛАНИНАРА - ПЕТИ УСПОН НА ВРХ КИТА (988 m.)

„КУКАВИЦА 2024“

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ

Субота, 31.08.2024. године

До 08:00         Прихват и пријава учесника

08.00 - 08.15   Свечано отварање акције у дворишту цркве и поздравне речи домаћина

08.15  Полазак на стазу која креће од цркве Св. Јована Крститеља, благим успоном до зидина археолошког налазишта и зидина чувеног „Скобаљић града“.

09.00 – 09.15   Пауза за предах, фотографисање и разгледање

09.15 – 09.30   Стаза даље наставља и спушта се до видиковца стене „Соколица“.

09.30 – 09.45    Пауза за предах, фотографисање и разгледање

09.45 – 12.00 Полазак ка врху Кита 988 мнв. Стаза иде макадамским путем, преко села Шутилица до врха. На овом делу стазе налази се са леве стране видиковац „Клатен камен“. Камен је гранитна стена величине 4х3 метра коју можете заклатити једном руком. Обратити пажњу на стрми одсек приликом пењања на саму стену ради фотографисања. Наставак пешачења према селу Шутилица. Пауза ради допуне воде и наставак ка врху Кита. Очекивани долазак на врх је око 12.00 часова. Задржавање на врху од 30 до 45 минута ради фотографисања, предаха и пристизања свих учесника акције.

12.45 – 15.30   Полазак назад истом стазом и спуштање са успутним паузама по потреби. Спуштање до видиковца Соколица, наставак делом асфалтним путем у дужини од 150 метара. Обратити пажњу на скретања. Приликом спуста до видиковца Соколица, иде се десно уз асфалтни пут. Након пређених 150 метара, стаза скреће на лево и директно се спушта до хидроелектране у кањону реке Вучјанке, друге по старости у Републици Србији, саграђене 1903. год. На тој краћој деоници  је видиковац „Рамни камен“ са којег се пружа поглед на готово цео кањон реке Вучјанке.

15.30 – 17.30   Пауза за предах, фотографисање и разгледање хидроелектране и кањона реке Вучјанке. Ручак. Свечана подела Захвалница/Диплома.

17.30               Завршетак акције.

 

СТАЗА:

  • Стаза је дужине 16 км. Почетна тачка је двориште цркве Св. Јована Крститеља на 317 мнв. Врх Кита је на 988 мнв. На самој стази су 3 видиковца – „Соколица“, „Клатен камен“ и „Рамни камен“. Стаза је по тежини средње тешка, 50 % је покривена шумом. Експонираних терена има. Осим добрих ципела, ранца и штапова за пешачење не захтева никакву другу опрему.
  • НАПОМЕНА – видиковци немају никакву безбедносну заштиту и баријеру, рукохвате и платформу за стајање, па се строго препоручује опрезност на тим местима

Vrsta akcije
  • Planinarska akcija
Oprema
    • Планинарска опрема и обућа за целодневно пешачење у летњим условима.
    • Планинарски ранац за ношење резервне одеће и хране, штапови, заштита од сунца ( качкет, шешир, креме за заштиту коже)
Ishrana
  • У ранцу увек имати нешто хране (сендвич, коштуњаве плодове, чоколадицу ...) Организатор је обезбедио бесплатан ручак (пасуљ, салата, хлеб). За ручак су обавезне пријаве до 27.08.2024.год. Добија се бон за ручак. Обавезно понети порцију за храну и прибор за јело. Ручак ће бити послужен у кањону Вучјанке, на месту предвиђеном за туристички боравак посетиоца.

    Воде има не почетној позицији и на стази.

Kotizacija
  • Котизација: 3800 дин.(мини-бус) 

Važne napomene
    • С обзиром да је акција „30. ПОХОД ПЛАНИНАРА - ПЕТИ УСПОН НА ВРХ КИТА - КУКАВИЦА 2024“. савезног карактера, покриваће је припадници ГСС – а. Уколико је некоме потребна медицинска помоћ, у Вучју је Дом здравља као најближа здравствена установа и прилично је близу ( на 2км од кањона).
    • Учесници похода учествују на сопствену одговорност. Од учесника очекујемо максималну одговорност према себи и осталим учесницима акције.
    • Молимо учеснике да у потпуности поштују Правилник о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности.
    • Организатор не одговара за евентуалне повреде и несреће изазване самовољом појединаца, несреће изазване здравственим проблемима, као и за несреће изазване под утицајем алкохола и других недозвољених средстава,
    • Молимо вас да не бацате отпатке од хране, конзерве, пластичне кесе, боце и сл. Сачувајмо планину Кукавицу/Лисац од загађења.
    • Молимо све учеснике акције да строго воде рачуна о сопственој безбедности по питању боравка на стенама (видиковцима) и посебно воде рачуна о заштити ногу због гмизаваца – кањон реке Вучјанке, стене „Соколица“ и сам локалитет „Скобаљић град“ је природно станиште змије поскок.
Informacije i prijave
  • Пријаве код водича, путем Вибер поруке. Уз пријаву послати фото обе стране планинарске картице. Пријаве је важећа само уз уплату котизације. У случају одустајања наћи адекватну замену јер се износ котизације задржава због фиксних трошкова организације и реализације акције.

    Миодраг Медиговић, МБ 945

    тел: 0638011103

     

Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Miodrag Medigović
Nazad