DAN ČISTIH PLANINA - LJIG-ČARDAK-RAJAC-PLANINARSKI DOM ČIKA DUŠKO JOVANOVIĆ

Nedelja, 29. Septembar 2024.

Vodič: Dragana Midić

Foto: Dragana Midić

Рајац је планинарски предео, део планине Сувобор у оквиру Ваљевског комплекса планина. Налази се на територији општине Љиг, око 100 км од Београда. На територији општине Љиг и планине Сувобор се током Првог светског рата одиграла славна Колубарска битка у којој је и учествовало чувених 1300 каплара. У славу њима је подигнут споменик на Рајцу.

Rajac

Program akcije

Планинарски водич: Драгана Мидић

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

 Полазимо из Београда у 07:00 часова из Небојшине улице испред Храма Светог Саве (јер се обављају грађевински радови у Скерлићевој улици). Путујемо аутобусом до Љига са успутним паузама. Из Љига крећемо на пешачку туру од Општине Љиг  око 08:30 часова. Очекује се повратак у Београд око 20 часова.

ОПИС СТАЗЕ:

Стаза је дуга 16,7км, са успоном од 945м и спустом од 460м. Средње кондиционо захтевна и лака технички.


Vrsta akcije
  • Dan čistih planina
Oprema
  • ОПРЕМА:

    Адекватна обућа (дубоке планинарске ципеле) и гардероба (активна мајца). Резервна гардероба,  кабаница, капа, бандана или качкет, штапови, наочаре за сунце, заштитна крема, чеона лампа, комплет прве помоћи. Обавезно понети и здравствену књижицу и оверену планинарску картицу.

Ishrana
  • ИСХРАНА:

    На стази из ранца а могуће је вечерати у Планинарском Дому ''Чика Душко Јовановић'' где се завршава стаза и чека нас аутобуски превоз.

Kotizacija
  • КОТИЗАЦИЈА:

    1500 динара за одрасле 1000 динара за децу, за превоз и организационе трошкове.

Važne napomene
  • НАПОМЕНЕ:

    Организатор задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности

    ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

    На основу Закона о туризму и Службеног гласника РС бр.17/2019. путовање је само за планинаре који имају планинарску картицу Планинарског савеза Србије  са овереном маркицом  за текућу годину и да се планинарска акција  организује у складу са Статутом ПСК ''Победа''.

Informacije i prijave
  • Своје место обезбеђујете искључиво након уплате. Пре него што уплатите, обавезно је да се јавите водичу акције Драгани Мидић на тел: о64/257-4092 да бисте проверили да ли још увек има места и да бисте добили инструкције за плаћање. У случају одустајања потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену, јер се новац не враћа.

    Водичи Планинарског Савеза Србије, ПСК ''Победа'':

    Драгана Мидић водичка лиценца UIAA III категорије MB 951

    тел: 064/257-4092   мејл: midicdragana@gmail.com

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Dragana Midić
Nazad