MAROKO: VISOKI ATLAS, Jbel Toubkal-4167m, Atlas trek, Ouzoud vodopad, Gibraltar i Carski gradovi

Petak, 9. Maj - Nedelja, 18. Maj 2025.

Vodiči: Milan Bijelić, Branko Dikić

Foto: PSK Pobeda

Atlas je planinski lanac u severozapadnoj Africi, koji se prostire dužinom od 2.300 km kroz Maroko, Alžir i Tunis. Najviši vrh Atlasa je Tubkal, sa 4.167 metara, i nalazi se u Maroku. Masiv je svoje evropsko ime dobio po divu Atlasu iz grčke mitologije koji je na svojim leđima držao nebeski svod. Antički pisac Homer i istoričar Herodot, videli su u Atlasu zapadnu granicu tada poznatog sveta. Arapski geografi iz vremena pre ekspanzije islama, smatrali su da je Atlas ostrvo između mora i pustinje.

Planine Atlasa grade klimatsku granicu između vlažne klime severozapada Afrike i ekstremno sušne pustinje Sahara. Planine Atlasa bogate su rudama gvožđa, olova, bakra, mermerom, srebrom i zemnim gasom. Atlas ima uglavnom sredozemnu klimu, tako da su leta jako topla a zimi su vrhovi prekriveni snegom koji se održava veći deo godine.

Kazablanka je najveći grad u Maroku, koji se nalazi na obali Atlantskog okeana. To je najveći grad u regionu Magreba i osmi po veličini u arapskom svetu. Kazablanka je glavna luka Maroka i jedan od najvećih finansijskih centara u Africi. Grad ima oko 4 miliona stanovnika smatra se ekonomskim i poslovnim centrom Maroka, iako je nacionalna politička prestonica Rabat. Znamenitosti grada koje ne treba obići su Džamija Hasana II, sa minaretom visokim 210 metara. Trg Ujedinjenih Nacija, Zabavni park i zološki vrt Sinibad, Skver Muhameda V poznatijeg kao trg golubova, Kraljevska palata, Park Arapske lige, Moderni Anfa park na obali mora, Stari grad ili medina, market „La marche solidaire“ sa raznovrsnim autentičnim marokanskim proizvodima, 

Marakeš je grad u podnožju planina Atlas u jugozapadnom Maroku. Poznat je po nadimcima „crveni grad“ i „biser juga“. Uz Fes, Meknes i Rabat, ubraja se u 4 „kraljevska grada“ Maroka. Grad ima oko milion stanovnika, i po tome je četvrti grad zemlje. Glavni je grad regiona Marakeš-Tensift-El Hauz. Marakeš je reč iz jezika Berbera i znači „Božja zemlja“. Ime države Maroko potiče od ovog toponima (špansko ime Marakeša: Marruecos). Grad je osnovao Jusuf Ibn Tahfin, prvi kralj dinastije Almoravida, 1062. Privreda Marakeša zasniva se na turizmu, trgovini i zanatstvu. Marakeš poseti više od 2 miliona turista godišnje. Stari deo grada Marakeš (medina) je od 1985. na UNESKO listi Svetske baštine. Glavne atrakcije u Marakešu su istorijski trg Đema el Fna, džamija Kutubija iz 1162. i više vrtova (Agdal, Menara, botanički vrt Mažorel.

Maroko, Jbel Toubkal

Program akcije

Dan 1: Petak 09.05.2025

15.00 Okupljanje na aerodromu Nikola Tesla.

17.10 Poletanje aviona za Minhen

00.30 Sletanje na medjunarodnom aerodromu Menara u Marakešu

Transfer do hotela u Marakešu, smeštaj i noćenje.

Dan 2: Subota 10.05.2025 MARAKEŠ

10.00 Doručak

11.00 Zajednički ili individualni obilazak grada: Trg Jema el-Fna, Koutoubia dĭamija /1162god/, stara medina (UNESCO). Slobodno veče za individualne obilaske ili odmor. Noćenje.

Dan 3: Nedelja 11.05.2025 MARAKEŠ – IMLIL- AROUMD

08.00 Doručak

Nakon doručaka slobodno vreme za kraće individualne obilaske i aktivnosti u gradu.

12.00  Organizovani prevoz do Imlila pa sela Aroumd. Dolazak u Aroumd u popodnevnim satima, smeštaj. Kraća šetnja do obližnjih vodopada.

19.00 Večera. Prepakivanje i priprema opreme za uspon na J. Toubkal odnosno Atlas trek. Višak stvari koji nam ne treba za dvodnevni uspon odnosno trek ostavljamo u smeštaju. Noćenje.

     Dan 4: Ponedeljak, 12.05.2025

Plava grupa: AROUMD – PLANINARSKI DOM TOUBKAL-NELTNER (3202mnv)

Doručak. Polazak na uspon selo Aroumd /1900mnv/– svetilište Sidi Chamharouch – pl. dom Toubkal-Neltner /3200mnv/. Dužina staze je oko 14km a  visinska razlika oko 1200m. Potrebno vreme 6-7 sati. Negde na pola staze se pravi nešto duža pauza za piknik ručak. Staza do doma je dosta široka, bez snega, sa konstantnim usponom ali bez eksponiranih detalja. Veći deo staze ide uz reku Ued Rheraya. Na uspon se ide sa manjim rancem a teže stvari nose mule. Pravi se nekoliko pauza na mestima gde su berberi postavili štandove u kojima se može dopuniti voda i kupiti osveženje, sok od ceđene pomorandže, slatkiši itd. Dolazak u dom. Večera.Priprema za sutrašnji uspon i rani odlazak na spavanje.

Zelena grupa: selo AROUMD – selo TIZI OUSSEM

Doručak. Aroumd /1900m/ Tizi Mzik /2480m/ Azaden dolina – selo Tizi Ousssem /1850m/. Dužina staze oko 16km, visinska razlika oko 850m, vreme predviđeno za pešačenje 6-7 sati. U toku pešačenje se pravi duža pauza za piknik ručak. Smeštaj u berberskoj kući u zajedničkim sobama i vrlo skromnim uslovima u selu Tizi Oussem. Večera, noćenje.

 

     Dan 5: Utorak, 13.05.2025

PLANINARSKI DOM NELTNER – JBEL TOUBKAL /4167m/ - AROUMD

Plava grupa:

Rano buđenje (između 3-4 ujutro). Doručak. Završni uspon, planinarski dom /3200mnv/ - J. Toubkal 4167m. Dužina staze oko 5km, visinska razlika oko 1000m, potrebno vreme za uspon je oko 5 sati. Ovaj deo staze je strm ali nema odsečenih litica. Povećana pažnja je potrebna na jednom detalju ispred samog vrha, ostatak staze nema tehničkih detalja. U ovo doba godine na Atlasu može biti i snega (malo verovatno) pa će se pre polaska na osnovu stanja na terenu odlučiti da li nosimo i dereze ili ne (mogu se iznajmiti i u pl. domu).Kraće zadržavanje na vrhu, fotograisanje i silazak do doma ili kružnom stazom neposredno ispod doma. Za silazak je potrebno 3-4 sata. Ručak na pola staze između doma i sela Aroumd.

Posle ručka silazak istom stazom kao u usponu. Potrebno vreme 4-5 sati. Dolazak u smeštaj u večernjim satima. Zajednička svečana večera obe grupe, noćenje. Napomena: Ko po sopstvenoj proceni lil proceni vodiča ne bude mogao na završni uspon, vraća se organizovano u pratnji lokalnog vodiča do sela ili čeka grupu u pl.domu.

     TIZI OUSSEM – IMLIL - AROUMD

     Zelena grupa:

08.00 Doručak. Polazak na drugi deo pešačke ture, Tizi Oussem /1850m/ – Id Issa /1800m/ – Tizi Oudid /2000m/ – Matat – Aguersioual – Aroumd /1900m/. Dužina staze oko 13km. Visinska razlika oko 400m, vreme predviđeno za pešačenje 5-6 sati. Pravimo pauzu za piknik ručak na pola staze. Dolazak u Imlil u popodnevnim satima pa stazom pored reke idemo do vodopada u selu Aroumd a potom u smeštaj. Zajednička svečana večera obe grupe. Noćenje.

Dan 6: Sreda, 14.05.2025 AROUMD – OZOUD VODOPAD – BENI MELLAL

08.00 Doručak. Pakovanje stvari i polazak na turistički deo ture ka carskim gradovima Maroka.

13.00 Dolazak na čuvene Ouzoud vodopade. Napravićemo kraću šetnju kroz šumu oko vodopada u kojoj su glavni stanovnici majmuni koji su već naviknuti na turiste. Manjim brodićima se može prići i ispod samih vodopada. Nakon obilaska vodopada i ručka u jednom od restorana na vodopadu nastavljamo put do ravničarskog gradića Beni Mellal u podnožju zapadnog Atlasa i vrha Tasemit 2247mnv.

17.00 Smeštamo se u hotelu sa dvokrevetnim i trokrevetnim sobama a potom obilazimo gradsku tvrdjavu i u njenom podnožju veoma živopisan izvor i baštu Ain Asserdoun ili u prevodu Konjsko oko. Slobodno veče za obilazak grada. Noćenje.

     Dan 7: Četvrtak  15.05.2025  BENI MELLAL - MEKNES - FES

07.00 Doručak i potom polazak za Meknes, najmanji od četiri carskih gradova Maroka. Neke od atrakcija koje ćemo videti su medina sa najlepšom kapijom „Bab Mansour“, glavni trg „Place el Hedim“, mauzolej Mulaj Ismaila i jezero Agdal.  

Nastavak puta prema Fesu. Smeštaj u hotelu u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, slobodno vreme za razgledanje Fesa. Fes je najstariji od carskih gradova, osnovan 789 godine. Verski i kulturni centar Maroka sa najstarijom aktivnom medresom (islamski univerzitet Al Karauin) iz 859 godine. Cela medina (Fes el Bali) je pod zaštitom UNESCO-a i jedna od najvećih pešačkih zona na svetu sa čitavim lavirintom ulica i uličica. Jedna od većih atrakcija grada je i štavnica koĭe. Osim toga vredno posete je i medresa Bou Inania (1357 god), Bašta Jnan Sbil, kraljevske palate Dar Batha (XIII vek) i Dar el Makzen, jevrejska četvrt Melah, muzej oružja Burge al Shamal i dr.

     Dan 8: Petak 16.05.2025 FES – ŠEFŠAUEN – TANGER

07.00 Doručak. Polazak u Šefšauen (Plavi grad). Slobodno razgledanje grada, ručak i nastavak puta ka Tangeru na krajnjem severu Maroka, gradu na obali sredozemnog mora i Atlanskog okeana. Smeštaj u hotelu u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, obilazak grada a ukoliko vreme dozvoli i kupanje ne nekoj od gradskih plaža. U gradu sa bogatom istorijom koja datira još od drevnih feničana vredi obići Kasbah Muzej, Medinu i tradicionalne marokanske sukove, Park  Mendoubia i palatu Dar el M akhzen. Noćenje.

Dan 9: Subota 17.05.2025 TANGER – RABAT – KAZABLANKA

07.00 Doručak. Pakovanje stvari i polazak ka Rabatu i Kazablanci. Usputni obilazak Rta Spartel i svetionika sa koga se pruža jedinstveni pogled na ušće Sredozemnog mora u Atlantski okean. Nakon toga posećujemo Herkulovu pećinu, najslavnijeg grčkog junaka koji je po predanju odvojio Gibraltar i tako spojio Atlanski okean i Sredozemno more. Natavak puta ka Rabatu. Sobodno vreme za razgledanje grada: Kasbah (stara Portugalska tvrđava XVI vek), Medina, Stari grad, Andaluzijska bašta, šetnja obalom Atlanskog okeana, ručak i nastavak putovanja ka Kazablanci.

U popodnevnim satima dolazak u Kazablanku. Slobodo vreme za razgledanje grada. Za razliku od drugih marokanskih gradova koje obilazimo, Kazablanka je moderan grad i nema toliko istorijskih znamenitosti a svoju popularnost uglavnom duguje istoimenom filmu. Glavna atrakcija je moderna džamija Hasana II koja je jedna od najvećih u svetu.

Dan 10: Nedelja, 18.05.2025 KAZABLANKA – AERODROM MENARA MARAKEŠ-BEOGRAD

08.00 Doručak, pakovanje stvari i slobodno vreme za jutarnji obilazak grada.

11.00 Polazak ka Marakešu-aerodromu.

15.15 Let Kazablanka – Frankfurt

23.55  Planiarani dolazak u Beograd


Vrsta akcije
  • Visokogorska akcija
Oprema
  • Adekvatne duboke planinarske cipele, ranac od 60 i 30l, čeona lampa, termos, tanja vreća za spavanje, garderoba prikladna kombinovano letnje zimskim uslovima jer je  očekivana jutarnja temperatura moguća i u minusu, lična apoteka, naočare za sunce i krema sa  UV zaštitom. 

    Tehnička oprema: štapovi, moguća potreba i za upotrebom dereza u zavisnosti od količine i stanja snega na stazi, što će se znati pre polaska. Detaljniji spisak opreme dat je u prilogu najave u pdf formatu.

Ishrana
  • Doručak je obezebeđen u hotrelima svakodnevno tokom boravka na akciji . Ručak i večera su obezbeđeni u danima trekinga i uspona na Tubkal. Ostala ishrana u ličnoj organizaciji kupovinom u lokalniom marketima i restoranima.

Kotizacija
  • KOTIZACIJA:     630 € plus 8500 rsd za vizu i osiguranje. Dinamika uplate 200e prilikom prijave, 8500rsd prilikom predaje pasoša za viziranje a  ostatak novca prilikom dolaska na destinaciju.

    U cenu je uključeno:

    • Viza za Maroko (dokumenta potrebna za vizu prikazana u prilogu najave u pdf formatu),
    • Grupno putno osiguranje (Wienner),
    • Prevoz po programu putovanja od smeštaja u Marakešu (3.dan programa) do kraja programa,
    • U gradovima smeštaj sa doručkom u hotelima (dvokrevetne i trokrevetne sobe),
    • 2 noćenja sa doručkom u Aroumdu u berberskoj kući (pre odlaska na planinarenje i po povratku),
    • 1 noćenje u planinaskom domu Mouflon (Toubkal grupa) ili
    • 1 noćenje u berberskim kućama (trekking grupa),
    • Doručak, ručak, večera za dva dana u planini (obe grupe),
    • Lokalni vodiči, mule za prenos težih stvari, dozvola za uspon na Toubkal, čaj, kafa za dane na planini.

          U cenu nije uključuno:

    • Avio karta (Preporučena kupovina što pre zbog nižih cena, na dan objavljivanja akcije cena je 250e a pred put cena može biti i preko 700e). Obzirom da će cene karata biti vrlo varijabilne i da se kupuju u vlastitoj organizaciji,  preporučuje se traženje i drugih jeftinijih letova (uz konsultaciju sa vodičima), bitno je da se dolazni i odlazni letovi  poklapaju sa programom odlaska iz i povratka u Marakeš,
    • Taksi transfer od aerodroma Menara do hotela u Marakešu (15-20e po vozilu), 
    • Obroci koji nisu navedeni u programu,
    • Ulaznice za muzeje i druge kulturno istorijske objekte,
    • Bakšiš (u ovom delu sveta se podrazumeva!):
    • lokalnim vodičima, mulerima i kuvarima 10-20€ po učesniku akcije,
    • lokalnom vodiču na Ouzoud vodopadu od 2€ po učesniku akcije,
    • lokalnim vodičima u gradovima koje obilazimo (ako se dogovorimo da ih angažujemo) 3-5€ po učesniku,
    • Ostali individualni troškovi (hrana, voda, suveniri…).
Važne napomene
  • Ova akcija se organizuje samo za planinare. Neophodno je imati planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu. Za uspone preko 4000 metara je potrebna dobra fizička kondicija i opšte zdravstveno stanje ali i prilagodljivost organizma na visinu. Najbolja priprema su usponi na vrhove > 2000m u okruženju. Za učesnike akcije biće organizovana jedna pripremna akcija na domaćim planinama prvog vikenda u aprilu sa ciljem upoznavanja grupe, predaje dokumenata za viziranje i dogovora vezano za putovanje.  Svaki planinar učestvuje na sopstvenu odgovornost. Vođa akcije imaju pravo na izmene i promenu plana u odnosu na najavu u zavisnosti od uslova na terenu, vremenskih uslova i/ili drugih nepredviđenih okolnosti.uslova i/ili drugih nepredviđenih okolnosti.

Informacije i prijave
  • Prijava uz akontaciju od 200e do 05.04.2025.godine. Pri prijavi poslati sledeće podatke: Ime i prezime, broj planinarske kartice, pasoša i kontakt telefon. 

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Branko Dikić
Nazad