VELEŽ, CRVANJ (BiH), Botin – 1963, Zimomor – 1920m

Petak, 6. Decembar - Nedelja, 8. Decembar 2024.

Vodič: Bobiša Marinović

Foto: Bobiša Marinović

Velež je krečnjačka planina u Hercegovini. Nalazi se između Mostara i Nevesinja. Pruža se smerom sjeverozapad-jugoistok sa grebenom dužine 13 km. Najviši vrh je Botin 1969 m. Ime je dobila po slavenskom bogu Velezu.Na njoj raste nekoliko endemskih vrsta koje ne rastu nigdje drugo (npr, Pulsatilla velezensis i Edraianthus murbeckii). Crvanj je planina u severoistočnoj Hercegovini. Na severu je omeđena Neretvom, sa juga i jugozapada Nevesinjskim poljem, a sa istoka prostranom visoravni Morine. Građena je pretežno od trijaskih i jurskih krečnjačkih stena sa razvijenim kraškim oblicima. Najviši vrh je Zimomor 1.920 m.

Nevesinje

Program akcije

06.12. PETAK          Polazak sa turist parkinga iz Skerlićeve ulice  (kod hrama Sv.Save) u 16.00, a sa parkinga  preko puta severnog ulaza BG Arenu u 16:30. Ruta putovanja: Beograd – Čačak – Užice –Višegrad – Foča – Gacko - Nevesinje. Usputne pauze.  Dolazak u Nevesinje do ponoći.  Smeštaj u kući za odmor (1/2, ¼) u centru mesta. Noćenje.

 07.12. SUBOTA          TRNOVA DOLINA – BIVAK – vrh BOTIN – TRNOVA DOLINA

Polazak ispred smeštaja u 07:00, sa malim rančevima za celodnevno planinarenje. Ostatak stvari ostaje u smeštaju jer se u isti vraćamo. Polučasovna vožnja od Nevesinja do područja Trnova dolina (885m) gde se nalazi polazna tačka planirane ture. Nakon kratke pripreme pešačenje sa usponom južnom stranom planine Velež. Usputne pauze. Duža pauza za obrok u prirodi. Staza vodi pored bivaka “Armin Gazić – Mućak” (1700m). Nakon izlaska na vrh Botin (1963m) duže pauza na istom. Kada je optimalna vidljivost sa vrha se pruža pogled na mnoge bosansko-hercegovačke planine Čabulja, Čvrsnica, Visočica, itd., a najvidljivije su obližnji Crvanj i Prenj. Kada je visoka vidljivost sa vrha se može videti Jadransko more. Silazak do vozila istom stazom kao pri usponu. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Statistika: Dužina pešačke staze: ~ 21 km; Ukupn očekivani uspon: ~ 1130 m/nv; Trajanje: 9:30; Zahtevnost: Srednje

08.12. NEDELJA           DONJA BIJENJA – vrh ZIMOMOR – DONJA BIJENJA

Polazak 07:00 sa trajnim napuštanjem smeštaja. Odvojitiplaninarsku opremu od putne. Polučasovna vožnja od Nevesinja do sela Donja Bijenja (900m) odakle krećemo na pešačenje. Duži deo staze se uspinje grebenom planine sa pogledom na impozantnu barijeru Veleža. Izlazak na vrh Zimomor (1920m). Duža pauza na vrhu.Ukoliko je dobra vidljivost sa istog se pruža pogled na Zelengoru, Leliju, Treskavicu, Visočicu, itd.. Silazak istom stazom do vozila. 

Statistika: Dužina pešačke staze: ~ 15 km; Ukupn očekivani uspon: ~ 995 m/nv; Trajanje: 7:00 h; Zahtevnost: Lako 

Povratak u smeštaj. Nakon karatkog prepakivanja, polazak za Beograd. Vožnja rutom kao pri dolasku. Uspune pauze. Očekivani dolazak u Beograd do 24:00.


Vrsta akcije
  • Planinarska akcija
Oprema
  • Planinarske cipele(obavezne), rezervne čarape, tanke rukavice, mali ranac, kamašne, termo jakna (polar), aktivni veš, kapa ili marama, pantalone, jakna za kišu ili pelerina, lampa, boca ili meh  za vodu, naočari, lična apoteka, kesa za lične otpadke, pribor za jelo, itd.Tehnička oprema: štapovi…U zavisnosti od vremena i podloge postoji potreba za dereze i cepin. U vezi istog se dogovaramo nekoliko dana pre polaska

Ishrana
  • U sopstvenoj režiji. ( usputni restorani, marketi..). U smeštaju postoji uslužna kuhinja sa trpezarijom.

Kotizacija
  • 85 €  - Prevoz, prateći troškovi prevoznika, troškovi vozača i vodiča, organizacija, 

    30 €  - Dva noćenja, boravišna taksa. Rezervacija u dogovoru sa vodičem.

    Prijave radnim danima uz akontaciju od 85€. Pri prijavi poslati obe strane planinarske kartice i kontakt telefon. U slučaju odustajanja pronaći adekvatnu zamenu. U suprotnom akontacija se zadržava radi troškova grupe. Maksimalni broj prijava: 16

Važne napomene
  • DOKUMENTA:    Lična karta, planinarska kartica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, plan akcije, novac

    PREVOZ:              Mini kombi 8+1 sedište. (Dva kombija.)

    SMEŠTAJ:            Kuća za odmor sa komfornim i urednim sobama u centru mesta Nevesinje. (1/2,1/4).

Informacije i prijave
Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Bobiša Marinović
Nazad