Rtanj - Istočnim grebenom

Subota, 19. Oktobar 2024.

Vodič: Srdjan Gavrilović

Foto: PSK Pobeda - Srđan Gavrilović

Rtanj je planina koja pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1565 m) predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa. Rtanj je u podnožju uglavnom sastavljen od peščara i stena, a u višim delovima od krečnjaka. Sa južne strane padovi su blagi i prema podnožju se prostire visoravan koja se lagano spušta ka Sokobanji formirajući Sokbanjsku kotlinu sa Devicom i Ozrenom na njenoj južnoj strani. Iz pravca Bovana ulazi se u Sokobanjsku kotlinu a sam Rtanj ima pravilnu orijentaciju duž kotline u pravcu zapad-istok, kako se prostire i sama kotlina koja se završava planinom Krstatac na njenom istočnom kraju.

Istočna strana, kojom ćemo se popeti, je sa grebenom, iz koga se izdiže glavni oštar vrh, piramidalni vrh  od krečnjaka i litica, koja se ruši u dubinu, na sever i istok.

Rtanj predstavlja jedan od lepših i kondiciono težih uspona na našim prostorima. Sa njegovog vrha, po vedrom vremenu, možemo videti Beljanicu, Borski stol, najviši vrh Srbije u okviru centralne Srbije – Midžor na Staroj planini, Suvu planinu, Devicu, Ozren, Kopaonik… Usponom uz istočni greben planine, videćemo interesantne oblike kraškog reljefa, vrtače i uvale sa obe strane planine koje su skrivene od pogleda pri silasku standardnom južnom stranom serpentinama. 

Rtanj

Program akcije

Sakupljanje planinara je u 06:30 u Nebojšinoj ulici na autobuskom stajalištu pored Narodne biblioteke Srbije zbog radova u Skerlićevoj ulici. 

Autobusom ćemo doći do naselja Rtanj odakle počinje uspon. Prvi deo staze ide južnom stanom  do izlaska iz šumovitog dela planine do ispod istočnog grebena ledničke strane Rtnja. Uspon nastavljamo odvajanjem od glavne staze istočnim grebenom, pravcem koji se ne penje često i sa koga se najlepše vide svi kraški oblici reljefa planine Rtanj - prava planinarska grebenska staza, prema vrhu Šiljak (1565mnv). Smer spuštanja je ka prevoju Preslu u pravcu vrha na zapadnoj strani - Kusaku - i daje grebenski, standardnom južnom stranom. Staza je duga ukupno 14 km, sa visinskom razlikom od 1000mnv pri usponu i isto toliko pri silasku i prepešači se za oko 6 sati sa pauzama pri usponu.


Vrsta akcije
  • Planinarska akcija
Oprema
  • Na hodanje poneti jaknu, kapu, obavezno duboke planinarske cipele, kamašne, kabanicu. Na uspon poneti i potrebnu zamensku garderobu, baterijsku lampu, sopstveni kompet  prve pomoći, energetske čokoladice ili koštunjave plodove. Po potrebi poneti i magnezijum direkt za mišiće. Poneti minimum 1,5-2l vode. Na stazi NEMA VODE! 

Ishrana
  • Ko bude želeo, imaćemo organizovan ručak nakon uspona u nekom od lokalnih restorana ili poneti hranu iz ranca. 

Kotizacija
  • Cena prevoza je 2300 dinara sa preko 40 uplata ili 2700 dinara mini busom.

Važne napomene
  • Za akciju je potrebna odlična kondiciona pripremljenost svakog učesnika akcije!.

    U zavisnosti od vremenskih uslova i datih okolnosti na terenu, vođa akcije zadržava pravo korekcije i izmene plana.Svi učesnici planinarske akcije moraju da imaju overenu knjižicu Planinarskog saveza Srbije za tekuću godinu sa plaćenom markicom za 2024.

Informacije i prijave
  • Vođa planinarske akcije:Srđan Gavrilović mb. 668

    Prijave slati na: 064 28 51 788

    Uz prijavu poslati:

    1. Ime i prezime učesnika

    2. Broj planinarske knjižice

    3. Godište učesnika akcije

Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Srđan Gavrilović
Nazad