Rila, Musala 2925mnv

Petak, 29. Novembar - Nedelja, 1. Decembar 2024.

Vodiči: Ranko Kralj, Branko Dikić

Foto: PSK Pobeda

Planinski masiv Rile se nalazi 60 km južno od Sofije. Mnogobrojna glečerska jezera(233), bistri izvori, potoci, vodopadi, cirkovi i vrhovi preko 2700m, čine ovu planinu interesantnom za mnogobrojne turiste, skijaše, alpiniste i planinare. Najviši vrh Rile-Musala(2925m) je najviši vrh Balkana. Dobro markirane staze, mnogobrojni planinarski domovi i skloništa čine Rilu bezbednom preko cele godine za planinarske aktivnosti. Skijaški centar Borovec, u podnožju Musale, je jedan od najvećih skijaških centara u Bugarskoj.

Rila

Program akcije

Petak: 29.11.2024.god.

16.00   Polazak iz Skerlićeve ulice, putovanje ka Bugarskoj sa usputnim pauzama.

23.00  Dolazak u smeštaj u Borovecu. Noćenje.

Subota: 30.11.2024.god.

 06.30 Ustajanje, doručak i priprema za polazak na uspon. Zavisno od meteo uslova i jacine grupe, polazak na uspon bice iz podnožja gondole u Borovecu sa 1350mnv ili se gondolom prevozimo do Jastrebeca(2369m) odakle počinje uspon. U prvom slucaju, polovina staze je makadamski put blagog uspona kroz gustu četinarsku šumu uz reku Bistricu a nakon toga po izlasku iz šume malo strmiji uspon pesačkom, markiranom stazom do doma Musala (2389m). Ukoliko idemo gondolom, od poslednje stanice  gondole pešačenje je po relativno ravnom terenu do planinarskog doma Musala (2389m) gde u oba slučaja pravimo pauzu i ostavljamo višak opreme i odeće obzirom da na tom mestu noćimo prilikom silaska sa vrha. Nastavljamo uspon prema Musali preko planinarskog doma Everest i Ledenog jezera 2720m a potom nastavljamo grebenom koji je delimično osiguran sajlom do najvišeg vrha Balkana, Musale(2925m).

Planirani izlazak na vrh je u 14 časova ako idemo kompletnu stazu ili u 12 časova ukoliko delom idemo gondolom. Nakon odmora i fotografisanja na vrhu silazimo istom stazom do doma Musala. Dužina staze od Boroveca do vrha je 12,5 km sa visinskom razlikom uspona 1635m a  od stanice gondole Jastrebec do vrha visinska razlika je 750m a dužina staze 7km. Smeštaj u višekrevetnim sobama.

Nedelja: 01.12.2024.god. 
07.00  Budjenje, doručak i priprema za silazak. 08.00 Nakon pakovanja stvari silazimo peške do polazišta gondole u Borovecu. Dužina staze je oko 7 kilometara sa visinskom razlikom u spustu oko 1000 metara. Nakon presvlačenja, polazak autobusom do Rilskog manastira, obilazak manastira, ručak i polazak za Beograd. Putovanje sa usputnim zadržavanjima po dogovoru. Očekivani dolazak u Beograd je oko 23h.


Vrsta akcije
  • Priprema ekspedicije
    Visokogorska akcija
Oprema
  • Štapovi, polar ili vunena kapa, rukavice, čeona lampa, prva pomoć, naocare i krema za sunce i vreća za spavnje. Ukoliko bude snega neophodna će biti i tehnička oprema za zimske uslove. dereze, cepin, pojas sa prusikom za osiguranje, kaciga (ukoliko bude poznato neposredno pred polazak iz Beograda po trenutnom stanju i meteo uslovima da na planini nema snega, nece biti potrebe za nošenje tehničke opreme).  Promena plana puta moguća u slučaju loših vremenskih uslova.

Ishrana
  • U individualnoj organizaciji iz ranca ili kupovinom iz lokalnih marketa i u restoranima.

Kotizacija
    • Cena prevoza:  110e 
    • Cena dva prenoćišta: 35e(rezervacija i placanje u dogovoru sa vodičem)
    • Prevoz gondolom 15 EURA (plaća se pri ulazu na žičaru ako je budemo koristili)
    • Ulaznica za nacionali park: 3e (placa se na licu mesta). 

    Prilikom prijave uplata avansa od 70 eura, ostatak novca prilikom polaska. Broj mesta ograničen na 20.
     

Važne napomene
  • Ova akcija se organizuje samo za planinare. Neophodno je imati planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu. Svaki planinar učestvuje na sopstvenu odgovornost. Vođa akcije imaju pravo na izmene i promenu plana u odnosu na najavu u zavisnosti od uslova na terenu, vremenskih uslova i/ili drugih nepredviđenih okolnosti.

Informacije i prijave
  • Ranko Kralj, vodič IIb kategorije PSS, br. Licence 428. Tel: 069 72 75 74

    email: kraljiking@gmail.com

    Branko Dikić, vodič II kategorije PSS, br. Licence 479. Tel: 064 188 6519

    email: brankodikicvr@gmail.com

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Branko Dikić
Nazad