VRŠAČKE PLANINE - Lisičija glava (590mnv)

Nedelja, 8. Decembar 2024.

Vodič: Srdjan Gavrilović

Foto: PSK Pobeda - Srđan Gavrilović

Vršačke planine / Vršac - Vršačka kula (399mnv) – Turska glava - Lisičija glava (590mnv) – Gugin vidikovac - Široko bilo

Prvo ćemo se iz pravca sportske hale Milenijum popeti do Vršačke kule (399mnv), poletišta za paraglajdere, mesta sa koga se pruža prelep pogled na grad Vršac i okolinu, pa ćemo se uputiti preko Turske glave (402mnv), pored odmarališta Crvenog krsta prema Lisičijoj glavi (590mnv).  Sa Lisičije glave pruža se prelep pogled ka Guduričkom vrhu, obližnjoj Rumuniji i vrhovima Karpata


Nakon uspona na Lisičiju glavu 590mnv) vratićemo se izmenjenom maršrutom i otići na Gugin i Častvenov vidikovac na putu ka domu na Širokom bilu “PD Vršačka kula”. Autobus za povratak će nas čekati kod odmarališta Crvenog krsta.

Staza kružna i duga približno 14km, sa visinskom razlikom od ~550mnv, prepešači se za oko 5-6 sati laganim tempom sa pauzama na vrhovima i pri usponu.  Iako se ne krećemo po zahtevnim nadmorskim visinama ova akcija je srednje zahtevna i prava planinarska!

Vršačke planine - Vršačka kula - Turska glava - Lisičija glava - Gugin vidikovac - Široko bilo

Program akcije

Pozivam vas da nam se na kraju 2024. godine pridružite u usponu na Vršačke planine. Pripadaju grupi Ostrvskih planina a prema geotektonskom položaju, ali i geološkoj građi, pripadaju srpsko-makedonskoj planinskoj masi, čineći njen najseverniji izdanak. 

Polazak iz Beograda iz Nebojšine ulice (BUS stajalište pored Narodne biblioteke) je u 7:00h.
Prvu kratku pauzu ćemo napraviti na putu ka Vršcu pred odlazak na uspon.


Vrsta akcije
  • Planinarska akcija
Oprema
  • Na hodanje poneti jaknu, kapu, duboke planinarske cipele ili kvalitetne duboke patike, planinarske štapove. Na uspon poneti i potrebnu zamensku garderobu, baterijsku lampu, sopstveni komplet prve pomoći, energetske čokoladice ili koštunjave plodove.


    Poneti minimum 1,5-2l vode. Na stazi, posle odmarališta Crvenog krsta nema vode.

Ishrana
  • Imaćemo organizovan ručak u domu PK Vršačka kula ili možete poneti hranu iz ranca.

Kotizacija
  • Cena prevoza je 1500 dinara autobusom ili 2000 mini busom. Planiran je povratak u Beograd u 20:00

Važne napomene
  • U zavisnosti od vremenskih uslova i datih okolnosti na terenu, vođa akcije zadržava pravo korekcije i izmene plana. Svi učesnici planinarske akcije moraju da imaju overenu knjižicu Planinarskog saveza Srbije za tekuću godinu sa plaćenom markicom za 2024.  

Informacije i prijave
  • Vođa planinarske akcije: Srđan Gavrilović mb. 668

    tel. 064 28 51 788

    Uz prijavu poslati:

    1. Ime i prezime učesnika akcije

    2. Godište učesnika akcije

    3. Broj planinarske knjižice

Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Srđan Gavrilović
Nazad