Rajac - Šesta letnja smena

Nedelja, 11. Avgust - Nedelja, 18. Avgust 2024.

Vodiči: Milovan Milošević, Zorka Jovanović

Foto: PSK Pobeda

Suvoborski Rajac - Planinarski dom Čika Duško Jovanović

Program akcije

PLAN AKCIJE ZA LETNJU SMENU NA RAJCU  (11.-18.8.2024.)

Brojke u zagradi označavaju brojeve kontrolnih tačaka (KT) na Rajcu, a dužina staza i trajanje pešačenja su približni.

Prevoz: Polazak sa parkinga u Skerlićevoj ulici kod Hrama Sv.Save (iza Narodne biblioteke) 11.8.2024.godine  je tačno u 10 č.  Na polazište doći najmanje 15 minuta ranije.

Prenoćište je u dvo, tro i četvorokrevetnim sobama. Raspored se pretežno vrši zavisno od  starosnih i drugih osobenosti učesnika, po pravilu na sedam dana pred polazak..

Cena prevoza i prenoćišta (ukupno 7.900 din.) smatra se akontacijom – rezervacijom za ceo aranžman i prima se u prostorijama Pobede ili kod vodiča, do popune smeštaja.

Hrana – tri obroka dnevno. Visina cene je zavisna od broja prijavljenih učesnika i biće objavljena odmah po usaglašavanju sa zakupcem restorana. Plaća se po pravilu na Rajcu. Deca do 8 godina imaju popust oko 30%. Odustanak od akcije (povraćaj uplaćenog iznosa) posle 10.jula moguć je samo ako učesnik nađe zamenu.

Sanitarni uređaji u Domu (kupatilo –topla voda, WC, umivaonici) su spratni – posebno ženski i muški.

Plan dnevnih akcija, karakteristike i eventualne njihove izmene biće objavljivani na Oglasnoj tabli Doma, ili će ih Vodja izleta prethodne večeri objaviti. 

1.         DAN – nedelja. Po pristizanju na Rajac (oko 12 č), posle smeštaja, odmora i ručka, a pre večere (po želji) je kupovina mape/kartona  Rajačkih staza i Rajca,  a pre ili posle večere  moguća je šetnja do vrha Rajca (KT-2, 848 mnv, oko 45 min. u jednom smeru). 

2.         DAN (ponedeljak) šetnja na Debelo brdo (730 mnv) i do česme Čanak (ukupno oko 5 km) i, eventualno, povratak istom ili tzv. Rajskom stazom do Doma (zavisno od vremenskih uslova i stanja staze, što povećava dužinu staze za oko 1 km).

3.         DAN (utorak) izlet na Vijuljak, prolazak kroz  s. Savčići i pored Crvenog vrela, uz Malu Dičinu, a moguće i do vojnog objekta  (KT-13 - ukupno kružna staza oko 12 km).

4.         Dan (sreda) sa lanč paketom ili „kasnim ručkom" pešačenje oko 5,5 km u jednom smeru, do Dobre Vode (758 mnv), eventualno do Šiljka (848mnv),  i vrha Suvobora (865 mnv KT-8, 9, 10), ukupno oko 16 km. Staza može biti skraćena.  

5.         DAN (četvrtak) pešačenje do izvora reke Ljig (KT-7) – ukupno oko 7 sati i /ili spomenika na Suvoborskom Gučevu.

6.         DAN (petak) Kojića kom (KT-6) i Velika provalija (KT-5), trajanje ukupno oko 7 sati

7.         DAN (subota)  sa lanč - paketom i /ili „kasnim ručkom",  pešačenje do Danilovog vrha  (842 mnv KT-11) i (eventualno izvor Toplike, KT 12), ukupno oko 22 km.

8.         DAN (nedelja)  branje kupina i priprema za povratak. 

Zbog blizine destinacije, do Slapa (KT. 3), Purine pećine (KT. 4) i Kojića Koma (KT 6), možemo ići kada nas zamor od prepodnevnih izleta ili loše vreme ne budu ometali. Ujutro i preko dana zainteresovani  rekreativno, mogu da odšetaju i do obližnjeg uzletišta paraglajdera.

U toku smene mogu se organizovati večernja druženja uz gitaru i prikazi znanja učesnika.

UČESNICI NISU OBAVEZNI DA UČESTVUJU NA GORE NAVEDENIM DNEVNIM AKCIJAMA..

Pakovanje stvari (za povratak) obaviti po pravilu u subotu, jer se sobe moraju napustiti u nedelju do 9 č. Stvari se do polaska ostavljaju u TV Sali, ako se drugačije ne odredi..

Polazak sa Rajca za Beograd je do 14 h.

OSTALO

Očekujemo medjusobnu tolerantnost učesnika akcije i POŠTOVANJE KUĆNOG REDA. Obaveštavamo vas da je naš dom upravo renoviran, pa molimo da se sa pažnjom odnosite  prema opremi i uredjajima u njemu. Zaprljanu obuću možete oprati ispred Doma. U delove doma gde su sobe za spavanje ne sme se ulaziti u obući u kojoj se pešačilo van doma (ponesite papuče/ patike, a obuću ostavljajte u specijalne cipelarnike).

Učesnici moraju imati dokaz da su izmirili planinarsku članarinu za OVU godinu, čime ste  pod uslovima osiguravajuće organizacije, OSIGURANI OD POVREDA I NEZGODA ZA VREME PEŠAČENJA I BORAVKA NA RAJCU.
Na ovoj akciji učesnici učestvuju na sopstvenu odgovornost. O svom zdravstvenom i kondicionom statusu učesnik je dužan da obavesti vodju izleta. Smatra se da je učesnik  upoznat i da prihvata: pravila o obavezama na akcijama - prema vodji i planini, savete koji se nalaze  na  sajtu Pobede i PSS kao i u "Izjavi o rizicima i preuzimanju odgovornosti". Za pešačenje učesnik mora imati adekvatnu opremu (obuća, štapovi), zdravstvenu karticu i eventualnu ličnu terapiju. Uslov za sve planirane dnevne akcije je da ima najmanje tri učesnika. Strogo vodite računa o instrukcijama i karakteristikama Rajačkih staza i terena, na koje ukaže Vodič. Vodja ove smene može po potrebi izmeniti plan akcija.

Uz sopstvenu odgovornost i prijavu Vodji ili Dežurnom smene, učesnici mogu i sami praviti izlete ili odstupati od tekućih ili najavljenih staza. Oni koji ne idu na planirane dnevne akcije, mogu u Domu koristiti TV, biblioteku, društvene igre i sl. u skladu sa kućnim redom, a mogu Domu donirati knjige. U Domu ima internet. U ovoj smeni počinje i sazrevaje kupina. Vreme obroka saznaje se sa oglasne table Doma, iz kućnog reda ili preko Dežurnog. Poštujte obaveštenja koja su u sobama i nа oglasnoj tabli.

ŠTEDITE VODU I čuvajte ključeve od soba (nestanak ključa košta 1000 dinara).

Podaci koji vas mogu interesovati:

Približna udaljenost: Do vrha Rajca (848mnv), oko 45 min. (u jednom smeru), do Dobre vode  (758 mnv) oko 5,5  km od Doma (oko 90-120 min u jednom smeru); do Crnog vrha (822mnv) oko 5 km; do Suvobora (865 mnv) i nazad preko Dobre vode - 16 km (odlazak i povratak (oko 7 sati); Debelo brdo 730 mnv (Šumareva kuća, Čanak, Rajska staza) 3-4 sata. Suvoborsko Gučevo (767 mnv), oko 7 km u jednom smeru -2,5 sata)

Može se napraviti poseta selu Gornje Banjane (u oba smera oko 6 sati pešačenja) ili do tzv. "stećaka" (madjarsko groblje u Gornjim Branetićima, oko 4 sata ukupno), ako ima dovoljno zainteresovanih i ako se ne remeti utvrdjeni plan izleta.

Danilov vrh  je (sa lanč paketom) najduža,  ali najlepša planirana staza, uz puno  izvorišta reke Velika Dičinu. Polazi se oko 6 č ujutru, a moguće je da se vratimo na kasni ručak.


Vrsta akcije
  • Planinarska akcija
    Tradicionalna akcija
Oprema
  • Za pešačenje učesnik mora imati adekvatnu opremu (obuća, štapovi), zdravstvenu karticu i eventualnu ličnu terapiju.

Ishrana
  • Hrana – tri obroka dnevno u Domu. Deca do 8 godina imaju popust oko 30%.

Kotizacija
  • Cena prevoza i prenoćišta (ukupno 7.900 din.) smatra se akontacijom – rezervacijom za ceo aranžman i prima se u prostorijama Pobede ili kod vodiča, do popune smeštaja.

    Hrana – tri obroka dnevno. Visina cene je zavisna od broja prijavljenih učesnika i biće objavljena odmah po usaglašavanju sa zakupcem restorana. Plaća se po pravilu na Rajcu. Deca do 8 godina imaju popust oko 30%. Odustanak od akcije (povraćaj uplaćenog iznosa) posle 10.jula moguć je samo ako učesnik nađe zamenu.

Važne napomene
  • Očekujemo medjusobnu pažnju učesnika akcije i poštovanje kućnog reda. Obaveštavamo vas da je naš dom upravo renoviran, pa molimo da se sa pažnjom odnosite  prema opremi i uredjajima u njemu. Zaprljanu obuću možete oprati ispred Doma. U delove doma gde su sobe za spavanje ne sme se ulaziti u obući u kojoj se pešačilo van doma (ponesite papuče/ patike, a obuću ostavljajte u označene specijalne cipelarnike).

    Učesnici moraju imati dokaz da su izmirili planinarsku članarinu za OVU godinu, čime ste  pod uslovima osiguravajuće organizacije, OSIGURANI OD POVREDA I NEZGODA ZA VREME PEŠAČENJA I BORAVKA NA RAJCU. O svom zdravstvenom i kondicionom statusu učesnik je dužan da obavesti vodju izleta. Smatra se da je učesnik  upoznat i da prihvata: pravila o obavezama na akcijama - prema vodji i planini, savete koji se nalaze  na  sajtu Pobede i PSS kao i u "Izjavi o rizicima i preuzimanju odgovornosti".  Uslov za sve planirane dnevne izlete je da ima najmanje tri učesnika. Strogo vodite računa o instrukcijama i karakteristikama Rajačkih staza i terena, na koje ukaže Vodja smene/izleta  Vodja ove smene može po potrebi izmeniti plan akcija.

    Uz sopstvenu odgovornost i prijavu Vodji ili Dežurnom smene, učesnici mogu i sami praviti izlete ili odstupati od tekućih ili najavljenih staza. Oni koji ne idu na planirane izlete, mogu u Domu koristiti TV, biblioteku, društvene igre i sl. u skladu sa kućnim redom, a mogu Domu donirati knjige. U Domu ima internet. Vreme obroka saznaje se sa ogl. table Doma, iz kućnog reda ili preko Dežurnog.

    ŠTEDITE VODU I čuvajte ključeve od soba (nestanak ključa košta 1000 dinara).

Informacije i prijave
  • VODJE SMENE:

    Zorka Jovanović, vodič i dežurna

    Milovan-Miško Milošević,  0638902208,:

Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Zorka Jovanović
Nazad