ВОЛУЈАК- В. Власуља (2337м), Трновачки Дурмитор (2242м), Трзивка (2332м) - Шанчеви (1809м),Стабанско језеро, ФЕРАТА КУК

Petak, 9. Avgust - Nedelja, 11. Avgust 2024.

Vodič: Milan Bijelić

Foto: PSK Pobeda

Волујак, Репиблика Српска, БиХ, Трзивка, Црна Гора

Program akcije

Петак, 9. август.

Полазак из Скерлићеве улуце у 16 сати, а из ул. Др. Агостина Нета у 16:15. Вожња најбољом рутом до планинарског дома у Папином долу. Паузе су на Гаспром пумпи на ауто-путу ( 15 мин.) и у близини Вишеграда (45 мин.).

По доласку на одредиште следи организовање кампа и ноћење. 

Субота, 10. август.

Полазак на успон у 6 сати. Први и највиши врх руте је највиши врх Волујака, Велика Власуља са 2337 метра. После краће паузе силазимо на превој Бојанска врата, раскршће стаза у више праваца. Ми ћемо ићи на недалеки Трновачки Дурмитор (2241м). Са Т. Дурмитора се из сјајне перспективе гледа на Трновачко језеро, Маглић, гребен Волујака и још много тога у ближем и даљем окружењу. По паузи настављамо гребеном  ка Трзивки. Стаза је делимично и слабо обележена и у једном делу се обилази стеновити гребен, те се пречи сипаром са  јужне стране. Награда за труд је излазак на Трзивку (2332м). Опет стара, а увек нова прича, погледи,  неизбежно сликање, препознавање врхова и масива у даљини.

Са Трзивке ћемо  сићи источном, лакшом страном, укључићемо се у маркирану стразу и ободом Ордених долова идемо ка Бојанским вратима и даље ка дому.

Дужина стазе је око 19 км са 1250 м успона. Очекивано време доласка у дом-камп је у 16 сати. На стази су два извора. Слободно поподне и дружење у лепом окружењу. Могуће је спремањање хране ( роштиљ и сл.)

Недеља, 11. август.

​​​​​Полазак на ферату Кук у 7 часова. По изласку на Кук настављамо пешачки део акције преко Шанчева. Продужавамо гребеном и полако се старом војном и чобанском  стазом спуштамо на Стабанско језеро,  где ће бити дужа пауза (могуће је купање). Стаза је дуга  око 11 км са 550 успона. Повратак у дом/камп је око 14 чадова.

Ферата је дуга 800 метара, са 200 м успона. Оцена ферате је Б ( средње тешка и Ц ( тешка).

​​​Паковање камп опреме и припреме за полазак. Полазак кући који је у 15:30.  Путовање истом рутом, са паузама у Фочи ( 45 мин.) остале паузе по потреби.  Очекивано веме доласка у Београд је у 23 сата.

 

 

 

​​​​


Vrsta akcije
  • Visokogorska akcija
Oprema
  • Опрема прилагођена годишњем добу и условима на планини. Камп опрема. Дубока планинарска обућа је обавезна. Ферара опрема ( ферата сет, појас, шлем, гуртна и два карабинера са матицом).

Ishrana
  • Исхрана у планини је из ранца. Могуће је коришћење домске кухиње. У току путовања у угоститељским објектима, на паузама предвиђеним за обедовање.

Kotizacija
  • Трошкови возача, горива, путарина и организације су 7000.00 дин.  Закуп комби возила 3500.00 дин.  Два ноћења у својим шаторима уз коришћење домског тоалета и кухиње 6 КМ по особи за две ноћи (~ 400.00 дин.) дин.

    (Укупно цена акције са ноћењем у шаторима је 10900.00)

    Могућ је и најам четворокреветних бунгалова са купатилом. Бунгалов је 120 КМ за две ноћи. 

    Аконтација којом обезбеђује место у групи је 7000.00 дин.

Važne napomene
  • Обавезна валидна чланска карта и лична документа.

    У сличају отказивања наћи замену.

    Водич задржава право измена плана, у зависности од услова на путу и у планини.

    Акција је кондиционо и технички захтевна!

    Учесници иду на сопствену одговорност.

     

Informacije i prijave
  • Пријаве и додатне информације  позивом, смс и вибер поруком на тел. 064 6840140

    Милан Бијелић МБ 825

Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Milan Bijelić
Nazad