ŽELJIN

Subota, 14. Oktobar 2023.

Vodič: Miodrag Medigović

Foto: Miodrag Medigović

Željin, Vrnjačka banja

Program akcije

Datum: 14.10.2023. god.

Planina:  Željin         

Najviši vrh: Željin 1784 m

Dužina staze: oko 19 km

Visinska razlika: Kumulativni uspon oko 1100 m / spust oko 800 m

Težina: 6/10 (Nema tehničkih deonica) 

Vreme pešačenja sa pauzama: oko 7h (uspon 4.30h; silazak 2.30h)

Vrsta akcije: Planinarska akcija za registrovane članove planinarskih društava

PSS.

PLAN AKCIJE:

Polazak u 6.00 h, Beograd, ugao Sarajevske i Drinske ulice (kod Mostarske petlje). Putovanje pravcem: Beograd – Preljina – Vrnjačka banja – Mitrovo polje, gde stižemo oko 9.30 h. Usputna kratka pauza na nekoj od benzinskih pumpi.

Nakon pripreme i kontrole opreme, uvodnih obaveštenja o stazi i načinu kretanja, polazimo na uspon iz mesta Bzenice, oko 10h. Kretaćemo se u koloni po jedan sa odstojanjem između učesnika. Šumskom stazom i kolskim putem prolazimo kroz bukovu i četinarsku šumu, i nisko rastinje. Smenjuju se umereni usponi i ravni delovi. Prolazimo kraj brda Vranja stena i nastavljamo prem Velikom brdu. Krećemo se šumskim ambijentom ali i kroz zasade malina kojih ovde ima dosta. Pravićemo usputne pauze za odmor i okrepljenje. Na delovima koji nisu pod šumom ukazuju se lepi prizori okoline. Videćemo u daljini, srednjevekovno utvrđenje “Koznik”. Kod šumske kuće “Željin” pravimo dužu pauzu. Prešli smo oko 8,5 km i popeli uspon od 650 m., do vrha imamo još oko 5 km.

Sve vreme smo u šumskom ambijenu do izlaska na čistinu-kosinu. To je završni deo koji najteže “padne” ali, ... vrh je na “dohvat ruke”, samo 700m udaljen.

 

Na vrhu se odmaramo, fotografišemo, uživamo u pogledu prema Kopaoniku, Goču, Studenoj planini ... Do vrha smo prešli oko 11,5 km i popeli 1100 m.  Oko 15.00 h polazimo nazad do šumske kuće, pa kolskim putem prema selu Ploče, gde nas čeka auto. U 18.30 h grupa je okupljena i spremna za polazak.  

Po dogovoru, svraćamo u restoran.

Očekivano vreme dolaska u Beograd je do 23.00h.


Vrsta akcije
  • Planinarska akcija
Oprema
  • Standardna planinarska oprema: duboke planinarske cipele, adekvatna planinarska odeća, kabanica, zaštita od sunca, ranac (do 40 l), čeona lampa, planinarski štapovi  ...

     

Ishrana
  • Voda - najmanje 2 litra jer na stazi nema izvora vode. Preporučeno je poneti neki sportski energetski napitak. Hrana (sendviči), energetske pločice, čokoladice ... 

Kotizacija
  • NAPOMENA: Putanja kretanja može biti izmenjena u zavisnosti od broja učesnika:

    Opcija 1- Kombi (8+1), putanja je kružna, iz sela Ploče (16km/770m), ili iz Mitrovog polja (23km/1100m) u zavisnosti od kondicije i raspoloženja grupe. Kotizacija: 3500 din.

    Opcija 2 - Mini bus, min 15 učesnika, putanja je u jednom pravcu, prema izloženom planu. Kotizacija: 3000 din.

    Akontacija:  2000 din. (obe opcije)

Važne napomene
  • Vodič zadržava pravo da u skladu sa Pravilnikom o izvođenju planinarskih akcija PSS, izmeni plan u slučaju nepredviđenih okolnosti. Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost.

     

    Lična dokumenta neophodna za akciju:

    • Članska kartica PSS sa markicom za tekuću godinu,
    • Lična karta,
    • Zdravstvena kartica,
Informacije i prijave
  • Prijava kod vodiča na br. telefona 0638011103, (SMS, Viber), ili e-mail porukom na adresu medigovic@hotmail.com.

    Prilikom prijave dostaviti fotografiju obe strane PSS kartice kao i broj telefona i e-mail adresu.

    Prijava je važeća tek nakon uplate akontacije. U slučaju odustajanja pronaći adekvatnu zamenu. U suprotnom, akontacija se zadržava radi troškova grupe

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Miodrag Medigović
Nazad