TREK INDIJSKI HIMALAJI UTARAKAND REGIJA, INDIA

Nedelja, 20. Oktobar - Petak, 1. Novembar 2024.

Vodič: Milena Vujičić

Foto: PSK Pobeda, Milena Vujičić

Nacionalni park Binsar | doline Sarju i Pindar | prevoj Pakhua 3300m | poseta i boravak u zabačenim himalajskim selima | panoramski pogled na vrhove Trisul (7120m), Nanda Devi (7816m), and Nanda Kot (6861m)

Tip avanture: oseti i iskusi život lokalnog stanovništva | hiking | zanatstvo | kuvanje | netaknuta priroda
   Napor: SREDNJI

OPIS: Veličanstvena šuma Binsar u srcu Himalaja zaštićeni je rezervat prirode koji je dom hrasta, rododendrona i borova, kao i leoparda, jelena, langura i preko 200 vrsta ptica.

Naš trek je prosečnoj nadmorskoj visini od 1500 do 3300 metara. Sa raznih tačaka, blagoslovleni smo panoramskim pogledom na himalajske vrhove kao što su Trisul (7120m), Nanda Devi (7816m), Nanda Kot (6861m) i Pančačuli (6904m). Zamislite da ste u visini očiju sa nekim od najviših planina na svetu!

Tokom ovog putovanja, doživećete pešačenja kroz vrhunske planinske pejzaže u nekim od najočuvanijih predela Indije, daleko od gužve i komercijale. Ako dolazite prvi put u Indiju, ovo je fantastičan način da se sa njom zagrlite na nežan način i osetite autentičnost, prirodno i kulturno izobilje ovog dela sveta. Ako se pak vraćate Indiji, onda će vas ovo iskustvo na dalje duboko nadahnuti.

Indija

Program akcije

20.10. NEDELJA BEOGRAD – (DUBAI/INSTANBUL) – DELHI (INDIJA)
Polazak iz Beograda po rasporedu kupljenih karata. Putovanje do Indije je prilično dobro povezano iz Beograda. Najbolja konekcija je preko Dubaija (BG-DUBAI oko 5.5h), Dubai-Delhi oko 3h.

21.10. PONEDELJAK DELHI – PANTNAGAR (INDIJA) – IMANJE KHALI
Lokalni let Delhi-Pantnagar je oko 1h. Naš tim vas dočekuje na aerodromu Pantnagar - Odlazak u Khali Estate, Binsar. Slobodno vreme. Večera i noćenje.

22.10. UTORAK IMANJE KHALI – SELO KATADARA
Osveženje - Doručak - Opšti brifing – Trek ka selu Katadara. Dolazak u selo na ručak - Odmor - Večernja šetnja selom - Večera - Noćenje.

Idilično selo sa samo 9 porodičnih kuća, Katadara je ispunjeno stablima limuna i terasastim farmama. Topao obrok vas čeka po dolasku u selo. Gledajte zalazak sunca i slušajte kako vam naš domaćin Hepi (Puran Ji) priča priče o selu. Možda ćete imati sreće da uočite veličanstvenu sunčevu pticu ili većeg detlića!

23.10. SREDA KATADARA – GONAP
Doručak i polazak na trek ka selu Gonap. Dolazak do ručka - Večernja šetnja selom - Večera - Noćenje.

Selo Gonap je puno malih terasastih farmi na Kojima se uzgajaju čili, luk, beli luk, kurkuma i krastavci. Prođite kroz baldahin od delikatnog bambusa i stići ćete u svoj dom za noć. Pogledajte zadivljujuću dolinu i šume koje se transformišu u ranom zalasku sunca. Pogledajte na sever i možda ćete imati sreće da vidite snežne vrhove zapadnog Nepala. Lokalni hram Golu Devi udaljen je kratkom šetnjom. Odavde se pruža panoramski pogled na himalajske planine od 200 stepeni.

24.10. ČETVRTAK GONAP - SATRI
Pešačenje uz izlazak sunca - Doručak i polazak za selo Satri. Dolazak u selo Satri na ručak. Odmor - Večernja šetnja selom - Večera - Noćenje.Ovo je najmanje i najzabačenije od svih sela sa samo 3 kuće. Ovo neće promeniti kvalitet nege i ljubavi koju ćete dobiti po dolasku. Satri se nalazi na visokom grebenu okružen neprekidnim pogledom na himalajske vrhove.

25.10. PETAK SATRI - RISAL

Doručak i polazak u selo Risal. Dolazak do ručka - Odmor - Večernja šetnja selom - Večera - Noćenje.

Na padinama šumom prekrivene doline nalazi se mali zaselak Risal. Ovde živi 8 porodica. Svi se bave poljoprivredom i uzgajaju razne povrtarske kulture. Možda ćete morati da pređete trag leoparda na svom putu ka selu Risal. Ujutro ćete možda moći da čujete zov jelena, a možda čak i da ga vidite.

26.10. SUBOTA RISAL - SUPI
Polazak terenskim vozilima za selo Supi. Dolazak u Supi na ručak - Odmor - Večernja šetnja selom - Večera - Noćenje.

Ovo živopisno selo nalazi se na oko 2.100m i okruženo je livadama i terasastim poljima. Podeljen je tri zaseoka: Talai i Talla Supi, i Malla Supi, gde se nalazi naše prenoćište. Kuće u Supiju su gotovo u potpunosti tradicionalnog dizajna, sa impresivnim zajedničkim porodičnim kućama u nizu (berklei) sa raznobojnim zidovima, kamenim krovovima i zamršeno izrezbarenim vratima.

Iz Gornjeg Supija možete uživati u divnim panoramama dok se selo prostire oko urednih, širokih, terasastih polja. Iza sela, dočekaće vas doline, vodopadi i snegom prekriveni vrhovi. Stanovnici sela Supi su obezbedili 100+ godina staru kuću, koja je renovirana u udoban seoski pansion za planinare. Nudi četiri spavaće sobe sa sopstvenim kupatilima i pojedinačne dnevne sobe na spratu za druženje.

27.10. NEDELJA DAN U SELU SUPI
Doručak – pešačenje pored reke Sariu - Poseta lokalnom zanatliji. Povratak na ručak - Odmor - Večera - Noćenje.

28.10. PONEDELJAK ’SWEET VALLEY CROSSING’ TREK - SUPI – KAMP
Doručak i polazak u kamp 1 (2800m). Dolazak posle ručka - Interakcija sa zajednicom Anvals - Večera - Noćenje u šatorima.

Jedna od najvećih poljana u okrugu Bagešvar, ova lokacija nudi panoramski pogled na doline Sariu i Pindar, kao i pogled izbliza na himaljaske vrhove Nanda Kat, Panvali Dvar, Čanguč, Nanda Kot i Nanda Devi, između ostalih.

Smešten na nadmorskoj visini od 3.000 m, naš dnevni izlet do vrha grebena biće najviša tačka našeg pešačkog putovanja, dostižući 3.300 m. Tokom boravka ovde, bićete smešteni u podignutim šatorima opremljenim vrećama za spavanje i ostalom kamperskom opremom. Postoje odvojeni prostori za umivaonike i toalete kako bi se osigurala udobnost tokom vašeg boravka.

29.10. UTORAK ’SWEET VALLEY CROSSING’ TREK KAMP 1 DO KAMP 2
Ovaj zabačeni kamp takođe leži duž grebena visokog 3.100 metara koji razdvaja doline Sariu i Pindar. Od decembra do februara, potpuno je prekriven belim snežnim pokrivačem, stvarajući zimski pejzaž koji oduzima dah. Sama livada služi kao veranda sa koje se izbliza mogu videti veličanstveni Himalaji. Pogledi na sneg koji blista na himalajskom masivu su toliko prostrani i izazivaju strahopoštovanje da će vas ostaviti bez teksta.

Smeštaj u kampu je udoban, sa šatorima u safari stilu sa dva kreveta. Šatori su osvetljeni solarnim lampionima, a svaki šator ima zaseban toalet gde se možete osvežiti. Ako želite toplu vodu, jednostavno je zatražite od svog vodiča. Pored toga, u kampu su dostupni i zasebni šatori sa suvim toaletima.

30.10. SREDA KAMP 2 - DHURR
Polazak posle doručka. Prelazimo u dolinu Pindar. Piknik ručak u Dakuriju.
Dolazak u selo Dhurr posle ručka - Odmor - Večera - Noćenje

Selo Dhurr se nalazi u podnožju strmog brda sa šumama himalajskog kedra i nudi slikovito okruženje iznad reke Pindar. Nalazi se na nadmorskoj visini između 1.900 i 2.100 metara. Od šumovitih padina prema reci protežu se uredno terasasto postavljena polja, stvarajući prelep pejzaž. U vedrim danima, selo pruža zadivljujući pogled na visoke vrhove prekrivene snegom, što doprinosi njegovom prirodnom šarmu i privlačnosti.

Na gornjim obodima sela nalaze se dve pansionske kuće u kojima ćemo biti smešteni.

31.10. ČETVRTAK DHURR - IMANJE KHALI
Posle doručka polazak vozilima ka imanju Khali. Dolazak na ručak - Slobodno vreme - Večera - Noćenje.

01.11. PETAK KHALI – AERODROM PANTNAGAR-BEOGRAD
Posle doručka polazak za aerodrom Pantnagar. Putovanje nazad za Beograd.


Vrsta akcije
  • Planinarska akcija
Oprema
  • OPREMA: Planinarske duboke cipele (obavezne), ranac, lampa, boca za vodu (min. 2 litra), kapa ili marama, vetrovka, termo jakna ili polar, kamašne, tanke rukavice, rezervne čarape, lična apoteka, krema za UV zaštitu...

    DOKUMENTA: Pasoš i planinarska legitimacija sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, plan akcije, novac...

     

Ishrana
  • Vegatarijanska, tri obroka dnevno uključena u cenu avanture. 

Kotizacija
  • CENA: 1110€ (minimum 6 učesnika, maksimum 12)

    U CENU JE UKLJUČENO: Smeštaj, tri obroka dnevno, čaj/kafa/grickalice, transferi do i sa aerodroma Pantnagar,interni transferi kao što je navedeno u programu, licencirani vodič PSS-a, lokalni vodič(i), porteri.

    U CENU JE NIJE UKLJUČENO: Turistička viza za Indiju, letovi iz Beograda do i od Pantnagara 

    MOGUĆNOST PLAĆANJA U 6 MESEČNIH RATA: Rata 1 do kraja maja - akontacija 222€, Rata 2 - 200€ do kraja juna, Rata 3 do kraja jula - 200€, Rata 4 – do kraja avgusta 200€, Rata 5 – 200€ do kraja septembra, Rata 6 – 88€ do 01. oktobra

    AKONTACIJA: 222€. U slučaju odustajanja, pronaći adekvatnu zamenu. U suprotnom akontacija se zadržava radi troškova grupe.

Važne napomene
  • Radi kupovine povoljnijih avio karata, prijave i akontacije se primaju najkasnije do 31. jula 2024.

    Vodič je u mogućnosti da vam da smernice za dobijanje turističke vize za Indiju, kao i odbir najadekvatnijeg i najpovoljnijeg leta Beograd-Indija-Beograd.

Informacije i prijave
  • VODIČ: Milena (Mima) Vujičić (M.B.682), vujicic.milena@gmail.com, 063/1025761

    Mima je licencirani planinarski vodič PD Pobeda iz Beograda.
    Kao bivša odbojkašica, strastvena avanturistkinja i zaljubljenik u prirodu, istraživala je prirodne lepote širom sveta, uključujući i Antarktik, Himalaje, Alpe, Julijske Alpe, Balkanske planine, kao i vulkanske planine Indonezije. Pored toga, njena najvažnija životna uloga je uloga mame blizanacima, Lenki i Novaku.

    Mima vas vodi na ovu jedinstvenu avanturu, koju je i sama iskusila dok je živela u Indiji.

    NAPOMENA:
    Akcija zahteva optimalnu kondicionu spremnost.

    Vodič zadržava pravo da u skladu sa pravilnkom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti, izmeni plan u slučaju vanrednih okolnosti.

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Milena Vujičić
Nazad