ПИРИН и РОДОПИ (EГЕЈСКО МОРЕ-Тасос)

Sreda, 21. Avgust - Subota, 31. Avgust 2024.

Vodič: Veroljub Kovačević

Foto: PSK Pobeda

Сандански, Пампорово, Тасос

Program akcije

21.08.2024. Полазак из Скерлићеве улице у 7.00 сати ујутро. Преко Сурдулице, Босилеграда и Благоевграда долазимо до Санданског, града на југзападном подножју Пирина где ћемо боравити прве две ноћи .

22.08.2024. ПИРИН. Превозом одлазимо до Попине луке (1300м) одакле се креће на успон. Прво идемо до пл.дома Беговица (1800м), па на превој Солишћето (2370м) и затим на врх Куклите (2693м). Повратак делимично истом стазом. Дужина туре је око 16км, успон 1350м.

Онима који немају добру кондицију нити високогорско планинарско искуство  предлажемо да искористе дан за купање или шетњу, пошто је Сандански изванредно место за то. Ово бањско место има доста отворених и затворених базена,  паркова, продавнице,  хотела са спа центрима ( чак и турски хамам ту постоји), а такође је и најпознатија ваздушна бања у Бугарској за астматичне болеснике јер лежи на обронцима Пирина

23.08.2024. САНДАНСКИ-МЕЛНИК-СМОЉАН. За обилазак Мелника имаћемо око 2 сата које обавезно треба искористити и за испробавање чувеног мелнишког вина и чаробне бугарске кухиње и домаћих производа.

Напуштамо Мелник и настављамо пут до места Гоце Делчев, па даље ка најстаријим планинама Бугарске ка Родопима и места Доспат, које се налази на крају истоименог вештачког језера а затим настављамо источно, са успутним обиласцима природних лепота и понеког старог родопског села. Најпре обилазимо Јагодинско тј Бујновско ждрело, названо по Бујновској реци код Јагодине, а потом у другу долину ка живописном селу Триграду, обилазимо Триградско ждрело, које је пре милион година Триградска река исклесала узак кланац где се чини да се литице стена готово додирују при врху иако су удаљене 100метара.

На крају овог узбудљивог дана стижемо у чувени скијашки центар Пампорово, на 1650м где ћемо имати смештај наредне две ноћи. Пампорово је најјужније скијалиште у Бугарској познато по густој боровој шуми, зеленим ливадама и одличним ски стазама.

24.08.2024. РОДОПИ. Дан предвиђен за обилазак централног дела Родопа у близини скијашког центра Пампорово а потом одлазимо на обилазак Смољанских водопада.

 Успон на врх Снежанка (1926м): Стаза до врха пролази поред Пампоровског језера које је на 1750м. Са врха силазимо до стеновитог видиковца, Орфејеве стене (1876м) па даље кроз шуму силазимо на Бистро и Травнато језеро (1540м) где завршавамо туру. Дужина туре је око 10км, успон 450м

Следећа стаза коју ћемо проћи је око Смољанских водопада. Водопади се налазе 2км западно од града Смољана на висини од 1100-1700м чини део националног парка „Сосковчето”.  Идемо кроз живописни кањон Јеленске реке на којој сумањи водопади дуж 800м, где се вода спушта низ прагове и водопаде образујући многобројне лепе каскаде. Има укупно 40 водопада, од којих 5 већих, а последњи, водопад Орфеј је са својих 68метара уједно и највећи водопад . Тура са обиласком Смољанских водопада је дуга око 7км, са успоном од око 300м.

25.08.2024.  СМОЉАН-ЗЛАТОГРАД-КОМОТИНИ-КСАНТИ-ТАСОС. Одлазак из Смољана преко Златограда, места само 2км удаљеног од грчке границе, са планинском климом јер је на 520мнв. У овом граду ћемо се могуће мало задржати, у зависности од гужве на граници и реда вожње трајектних линија. Разлога за задржавање је више јер он не само да је етнографски музеј на отвореном због још живих радионица старих заната (казанџијски, абаџијски, филигрански, шивење народне ношње, самарџијски  и ужар ски) који су у центру града, као и градитељства и заната везаних за воду и млинове, као и старе балканске архитектуре, већ је познат је и по томе што ту живи стари балкански народ, за који кажу да је наше крви, српског порекла о чему сведочи доста српских речи које не постоје у Бугарском: (кошуља, Бугарин, буниште, шарено, рука, рухо, голуб, сумрак, дубрава, понуда, изрази  „метни “„ дај да ти видим” и др.). Њихово име Помаци, кажу од глагола „помоћи“, јер су се показали од користи Турцима у неким ситуацијама.

 Настављамо ка граници са Грчком па преко Комотинија и Ксантија стижемо до  места Керамоти одакле трајектом прелазимо на Тасос, до луке Лименас. Наставак пута до места Скала Сотирос где ћемо биравити наредних пет дана.

26.-30.08.2024. Из Скале Сотирос ћемо наредних дана одлазити превозом или пешице до околних плажа, а једног од ових дана ћемо ићи и до највишег врха острва Ипсарио (1204м).

УСПОН НА ВРХ ИПСАРИО. Превозом се долази до села Кастро (500м) и затим планинским макадамским путевима до врха Ипсарио (1204м). Врх се налази на источном делу централног дела острва. Дужина туре је око 8км у једном правцу са успоном од око 800м. Повратак истом стазом.

30.08.2024. ТАСОС-КАВАЛА-ДОЈРАН. Напуштамо Тасос и одлазимо у туристички град Кавалу, познату по свом положају и као економски снажан град и као лука и данас а нарочито у прошлости, око којег су се отимали Бугари, Турци, Грци, Енглези... Овде ћемо се задржати неколико сати у обиласку.

Наставак пута преко Драме и Сера (или преко Аспровалте и Солуна) до Дојрана где ћемо преноћити.

31.08.2024. ДОЈРАН-БЕОГРАД. На путу ка Београду вратићемо се преко Струмице уз задржавање у Штипу, да се подсетимо најбољих пастрмајлија у Македонији. Долазак у Београд до 22.сата.


Vrsta akcije
  • Planinarska akcija
Oprema
  • Опрема стандардна за високе планине у летњим условима (заштита од ветра, кише и сунца). Мали ранац, планинарске ципеле, јакна-ветровка, дукс, кабаница, вода, храна, батеријска лампа, штапови.

Ishrana
  • Исхрана у сопственој режији.

Kotizacija
  • Трошкови превоза, возача и организације   на бази 15 уплата износе 200 евра а на основу 18 уплата  180 евра.

    Смештај: у Санданском ( две ноћи), у Пампорову (две ноћи), на Тасосу (пет ноћи) и једна ноћ на Дојрану износи за десет ноћи на основу 15 уплата 250 евра а на основу 18 уплата 220 евра.(Резервације смештаја у договору са водичом).

    Укупни трошкови по особи  (15 уплата) износе 450 евра или (18 уплата) 400 евра.

    -ПРИЈАВЕ: Пријаве уз аконтацију од 200 евра, до 25.07.2024.

    Пријаве без аконтације неће се узимати у обзир. Тек по уплати аконтације бићете

    на списку. Уз пријаву доставити број пл. чланске картице, назив клуба, година

     рођења и број мобилног телефона.

    -НАПОМЕНА : У цену нису урачунати следећи трошкови, које свако лично плаћа:

     путно осигурање, улазнице за музеје, исхрана као и све друго што спада у

     индивидуалне трошкове.

Važne napomene
  •  

    -Сви пријављени учествују на сопствену одговорност те у складу са тим потписују Изјаву о одговорности у складу са правилником ПСС-а.

    -На акцији могу да учествују планинари који већ имају искуства на високогорским планинарским акцијама, у летњим условима.

    -У случају непредвиђених околности водич задржава право измене плана.

    -На акцији није дозвољена никаква самовоља нити удаљавање од групе у току успона.

Informacije i prijave
  • -ПРИЈАВЕ: Пријаве уз аконтацију од 200 евра, до 25.07.2024.

    Пријаве без аконтације неће се узимати у обзир. Тек по уплати аконтације бићете

    на списку. Уз пријаву доставити број пл. чланске картице, назив клуба, година

     рођења и број мобилног телефона.

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Veroljub Kovačević
Nazad