RAJAC - ŠILJAK - vrh SUVOBORA - DAN ČISTIH PLANINA

Nedelja, 29. Septembar 2024.

Vodič: Srdjan Gavrilović

Foto: PSK Pobeda

Popećemo se do vrha Rajac 848mnv sa koga ćemo se uputiti pored Krstove glave, pa preko Vučijeg trkališta ka planinarskoj kući “Dobra voda” gde ćemo napraviti pauzu. Na putu ka planinarskoj kući, kretaćemo se jednim od najlepših predela Srbije – kako i samo njegovo ime kaže – Rajac - “Raj na zemlji”. Posetićemo i neki od vidikovaca duž staze na putu ka Dobroj vodi. Nakon odmora, ispred planinarske kuće, gde ujedno možete i dopuniti vodu, uputićemo se ka vrhu Šiljak koji se nalazi na 848mnv. Uspon na vrh nije zahtevan a pogled sa ovog vrha je predivan. Vide se okolni visovi – Mali vis, Dobro brdo, Veliki vis (800mnv), Vijuljak, Crni vrh (822mnv) - vrh Suvobora (868mnv) na koji se penjemo posle uspona na Šiljak.

Suvobor je smešten na visini od 868mnv i sa njega se pruža predivan pogled ka Ravnoj gori i spomen kompleksu, Danilovom vrhu, Rioru, Riorku, Maljenu ali i udaljenim planinama – Subjelu, Ovčaru, Kablaru. Po vedrom vremenu vide se i Zlatibor i Tara.

Ova akcija je namenjena svima, svim starosnim grupama planinara i spada u lakše planinarske akcije, tako da je za preporuku! Ko bude želeo, može i da sačeka grupu u planinarskoj kući “Dobra voda” pošto je akcija kružna po karakteru i u povratku opet prolazimo pored Dobre vode.

SUVOBOR - RAJAC

Program akcije

Polazak iz Beograda sa označenog BUS stajališta u Nebojšinoj ulici je u 7:00h.

NAPOMENA: (Zbog radova u Skerlićevoj ulici polazna stanica je pomerena u Nebojšinu ulicu - deo iznad ugla sa Skerlićevom sa bočne strane Narodne biblioteke)

Želim da Vas pozovem na Republičku akciju - DAN ČISTIH PLANINA u organizaciji PSK POBEDA iz Beograda. Na akciju ćemo krenuti iz pravca našeg planinarskog doma “Čika Duško Jovanović”.

Autobusom ćemo doći do planinarskog doma PSK POBEDA, “Čika Duško Jovanović” koji se nalazi na 625mnv. Tu ćemo imati i prvu pauzu pred početak uspona na kome će nam se pridružiti i planinari iz drugih klubova.  


Vrsta akcije
  • Dan čistih planina
Oprema
  • Na hodanje poneti garderobu prilagođenu za ovo doba godine. Na uspon poneti i potrebnu zamensku garderobu, baterijsku lampu, sopstveni kompet prve pomoći, energetske čokoladice ili koštunjave plodove. Poneti minimum 1,5l vode.

    BITNO: Na stazi ima pitke vode – na početku staze u planinarskom domu Čika Duško Jovanović i kod planinarske kuće Dobra voda.

Ishrana
  • Nakon akcije imaćemo organizovan ručak u planinarskom domu Čika Duško Jovanović ili, ko želi, može poneti hranu iz ranca (sendviče i sl).

    Na akciju poneti sopstveni pribor za jelo i posudu za hranu.

Kotizacija
  • Cena prevoza je 1500 dinara autobusom.

     

     

Važne napomene
  • U zavisnosti od vremenskih uslova i datih okolnosti na terenu, vođa akcije zadržava pravo korekcije i izmene plana.

    Učesnici akcije će u zavisnosti od kondicione pripremljenosti moći da sačekju grupu kod planinarske kuće Dobra voda gde će ih grupa pokupiti u povratku ka domu "Čika Duško Jovanović".

    POVRATAK: 

    Povratak u Beograd se planira za 20:00 - 20:30 časova.

Informacije i prijave
  • Vođa planinarske akcije je: Srđan Gavrilović mb. 668

    Prijave slati na broj tel:

    064 421 58 76 (Olja Lapčević)

    Uz prijavu poslati:

    1. Ime i prezime učesnika akcije

    2. Broj članske kartice PSS-a

    3. Godište učesnika akcije

Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Srđan Gavrilović
Nazad