ОЛИМП- Стефани 2911м, Митикас 2917м, Скала 2882м, Сколио 2905м

Četvrtak, 10. Oktobar - Nedelja, 13. Oktobar 2024.

Vodič: Milan Bijelić

Foto: Ина Радовић

Олимп, Грчка.

Program akcije

Четвртак, 10.октобар.

Полазак је из Скерлићеве улице је у 16 часова. Путоваћемо ауто-путем до Ђевђелије, уз две паузе на пумпама. У Ђевђелију стижемо око 23 сата. Ноћење ће бити у приватним апартманима. 

Петак, 11. октобар.

Настављамо путовање у 6:30. До паркинга у подножју Олимпа одакле крећемо на пешачење ће нам требати око три и по сата. Успут ћемо направити паузу за доручак и набавку потрепштина.

Полазак на пешачење у 10:30. Пешачење до планинарског дома Апостолидис је дуго око 10 км са 1600 метара успона. Очекивано време доласка у дом је у 17-17:30. Сместићемо се у вишекреветне собе. У дому нема услова за туширање. Сваки лежај има два ћебета и јастук, па је танка или унутрашња врећа потребна. Дом Апостолидис (2697м)  служи храну и пиће. Такође се можемо снабдети водом за престојећи успон.

Субота, 12. октобар.

На успон крећемо у 6:30. Први врх који походимо је Стефани, који је и технички најзахтевнији. Затим идемо на највиши врх Олимпа, Митикас који је други највиши врх Балканског полуострва, а затим на Скалу и Сколио. Са врхова Олимпа силазимо кружном рутом. У А дому ћемо бити око 13 сати и ту ћемо направити дужу паузу. Следиће спуштање до возила, где бисмо требали бити до 17 сати.  Дужина пешаћења је око 13 км са 500 метара успона и 1850 метара спуштања. Полазак возилом у Литихоро, где ћемо обићи место и окрепити се. У смештају, на обали ћемо бити до 19-19:30 часова. 

Недеља, 13. октобар.

Слободно пре подне за плажу и опуштање. Полазак за Београд у 13 сати. Уколико време буде лоше могућ ранији полазак. Путујемо истом рутом као у одласку, уз две паузе на пумпама и паузом за ручак,. Очекиван долазак у Београд је у 22 сата.


Vrsta akcije
  • Visokogorska akcija
Oprema
  • Опрема прилагођена условима у високој планини, тј.  заштита од хладноће, ветра, кише, сунца. Унутрашња (постељина) врећа је потребна у дому.

    Дубока планинарска обућа је обавезна. 

    Техничка опрема: шлем, појас, два прусика од 3-3.5 м и два карабинера са матицом.

Ishrana
  • Исхрана самостална. Водити рачуна о довољној количини воде, јер је на већим висинама нема, осим у домовима.

Kotizacija
  • Трошкови возача, горива, путарина, паркинга и организације су 120 еура, најам комби возила 40 еура и три ноћења 65 еура, по учеснику.

    (Укупна цена акције је 225 €) Уплате су у динарима.

    Аконтација у износу од  14000.00 је и потврда пријаве. У случају одустајања наћи замену. 

     

Važne napomene
  • Обавезна важећа путна исправа и чланска карта.

    Од учесника се очекује добра кондиција и вештииа кретања на каменитој подлози.

    Сви учесници иду на сопствену одговорност.

     

     

Informacije i prijave
  • Информације и пријаве на телефон 0646840140

    Милан Бијелић

    МБ825

Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Milan Bijelić
Nazad