Najviši vrhovi Australije

Subota, 19. April - Nedelja, 4. Maj 2025.

Vodič: Vladislav Matković

Foto: PSK Pobeda

Australija je država na južnoj hemisferi koja obuhvata kopno istoimenog najmanjeg kontinenta na svetu, ostrvo Tasmaniju, kao i 8.222 ostrva u Južnom, Indijskom i Tihom okeanu. Površina Australije iznosi 7.692.024 km² i po površini je 6. u svetu. Okružena je Indonezijom, Istočnim Timorom i Papuom Novom Gvinejom na severu, Solomonskim Ostrvima, Vanuatuom i francuskom prekomorskom teritorijom Novom Kaledonijom na severoistoku, i Novim Zelandom na jugoistoku.

Australija ima nešto manje od 27.000.000 stanovnika. Glavni grad je Kanbera, smešten u Australijskoj prestoničkoj teritoriji. Najveći gradovi su Sidnej, Melburn, Brizbejn, Pert i Adelejd u kojima živi 67% stanovnika Australije.

Australijski domoroci naseljavaju australijsko kopno više od 42.000 godina. Nakon sporadičnih poseta ribara sa severa i evropskih istraživača i trgovaca u 17. veku, Velika Britanija je zaposela istočnu polovinu ostrva tokom 1770, gde je slala ljude po kazni u koloniju nazvanu Novi Južni Vels, koja je formirana 26. januara 1788. godine. Kako je broj stanovnika rastao i kako su otkrivane nove teritorije, tokom 19. veka formirano je još pet velikih autonomnih Britanskih prekomorskih teritorija. Dana 1. januara 1901, šest kolonija formiralo je federaciju nazvanu Komonvelt Australija. Kao federacija, Australija je uspostavila stabilan liberalno-demokratski politički sistem, ostajući članica Krunskih zemalja Komonvelta.

Australija

Program akcije

19. APRIL – 4. MAJ 2025.

PRELIMINARNI PROGRAM

1. DAN – 19.04.2025.

Let za Melburn (celodnevno putovanje preko Istanbula i Singapura).

2. DAN – 20.04.2025.

Dolazak u Melburn u popodnevnim časovima po lokalnom vremenu (+8h u odnosu na Beograd). Melburn je glavni je grad savezne države Viktorije. Prema proceni u gradu živi oko 5 miliona stanovnika. Drugi je grad po veličini u Australiji, odmah iza Sidneja. Melburn je veliki industrijski i trgovački centar. Mnoge australijske i multinacionalne kompanije posluju tamo - jedna trećina najvećih kompanija u Australiji je smeštena u Melburnu. Najveći aerodrom Australije nalazi se u Melburnu. U gradu postoji 7 univerziteta. Kroz grad protiče reka Jara. U gradu postoji i jedno mesto pod zaštitom UNESKO-a - Kraljevska izložbena palata.

3. DAN – 21.04.2025.

Obilazak Melburna sa Filipovim ostrvom (koje se nalazi na 125 km od centra grada). Ostrvo je bilo prva geografska tačka do koje su došli moreplovci u ovom delu Australije. Istovremeno sa dolaskom Engleza, ostrvo je bilo privremeno uporište i Francuza koji su pokušali da ga kolonizuju, ali bezuspešno. Danas je ono atrakcija za sve koji posećuju Melburn zato što se na njemu nalazi puno životinjskog sveta (između ostalih pingvini, koale, kenguri). Ali je ostrvo prilično osavremenjeno, te se na njemu mogu pronaći i razni kafići i restorani. Povratak u Melburn i noćenje.

4. DAN – 22.04.2025.

Vreme za Melburn i poludnevni izlet Velikim okeanskim putem (Great Ocean Road) uz obilazak skupa stena „Dvanaest apostola“ čije je okruženje pre dvadeset godina proglašeno nacionalnim parkom. Povratak u Melburn i noćenje.

5. DAN – 23.04.2025.

Polazak za NP Košćuško. Usputni obilazak doline Jara koja je poznata po tome što ima pregršt vinarija. Nakon 6h vožnje dolazak u najpoznatije skijalište Australije Tredbo, odakle počinju sve staze za uspon na Mt. Košćuško koja je sa vrhom od 2.228 m najviša australijska planina. Nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Košćuško. Planina je dobila ime po poljskom nacionalnom heroju Tadeušu Košćušku 1840. od strane istraživača, grofa Pavela Ščeletskog. Prostire na teritoriji Novog Južnog Velsa. Noćenje.

6. DAN – 24.04.2025.

Polazak iz smeštaja u Tredbo na uspon na najviši vrh Australije Mt. Košćuško (2.228m) 550m visinske razlike, a ukoliko se koristi gondola, svega 250m. Noćenje.

7. DAN - 25.04.2025.

Jutarnji polazak za Kanberu, do koje je autobusom potrebno nešto manje od 3h vožnje. je glavni grad Australije. U samom gradu živi oko 500.000 stanovnika i time predstavlja najnaseljeniji grad u unutrašnjosti Australije. Smešten je u Australijskoj prestoničkoj teritoriji, 300 km južno od Sidneja i 650 km severoistočno od Melburna. Za prestonicu Australije izabran je 1908. kao kompromisno rešenje između Sidneja i Melburna. Kanbera predstavlja neobičan australijski grad koji je od samog nastanka, planski građen. Zbog Prvog i Drugog svetskog rata izgradnja je bila nekoliko puta prekidana. Posle 1945. usledili su ozbiljniji radovi.

Reč Kanbera potiče iz jezika australijskih starosedelaca Aboridžina i znači „mesto za susret“. Kao prestonica Vlade Australije, u Kanberi su smešteni i Parlament Australije i Visoki sud Australije, kao i mnogobrojne vladine kancelarije i ustanove.

Popodne obilazak grada. Noćenje.

8. DAN - 26.04.2025.

Jutarnji polazak iz Kanbere za Sidnej do kog je potrebno 3h vožnje autobusom. Sidnej je glavni grad savezne države Novi Južni Vels. Sidnej je najveći grad po površini u južnoj hemisferi i najnaseljeniji grad u Australiji. U gradu živi 5.300.000 stanovnika. Prva evropska kolonija je osnovana 1788. godine.

Sidnej se nalazi u jugoistočnom delu australijske obale. Izgrađen je oko zaliva Port Džekson. Najveći je finansijski centar Australije. Vodeće privredne grane su poslovne usluge, proizvodnja, turizam, mediji i zdravstvo.

Sidnej je veoma važna svetska turistička destinacija, poznat po plažama i dve znamenitosti - Sidnejskoj operi i Sidnejskom lučkom mostu. Grad je okružen nacionalnim parkovima i mnogobrojnim zalivima, rekama i uvalama. Prema istraživanju o troškovima života, Sidnej je najskuplji grad u Australiji i 21. najskuplji grad na svetu.

Obilazak centra grada sa priobaljem. Noćenje.

9. DAN - 27.04.2025.

Drugi dan za obilazak Sidneja i izlet do NP Plavih planina. Nacionalni park Plave planine je zaštićeni nacionalni park koji se nalazi u istoimenoj regiji Plave planine. Nacionalni park nalazi se otprilike 80 kilometara zapadno od Sidneja. Uprkos nazivu planina, područje je zapravo uzdignuta visoravan, presecana nizom većih reka. Najviša tačka u parku je Maunt Verong na 1215 metara nadmorske visine; dok je najniža na reci Nepean na 20 metara iznad nivoa mora gde se završava park.

10. DAN - 28.04.2025.

Prepodnevni let za Ajers Rok i vožnja do smeštaja u zoni crvene stene Uluru, nadomak istoimenog nacionalnog parka. Slobodno popodne. Noćenje.

11. DAN - 29.04.2025.

Obilazak Uluru stene kružnom stazom. Nakon toga šetnja kroz crvenu pustinju do najviše dine u okruženju sa koje se pruža vidikovac na stenu. U povratku, obilazak autentičnog sela Aboridžina u kom je moguće i večerati. Noćenje.

12. DAN - 30.04.2025.

Obilazak stena Kata Tjuta koje se sastoje od 36 fragmenata i geološki su deo Uluru stene sa kojom su povezane podzemno. Predveče moguće posmatranje zvezda. Povratak u smeštaj. Noćenje.

13. DAN - 1.05.2025.

Pakovanje. Let za Melburn. Slobodno popodne u Melburnu. Noćenje.

14. DAN - 2.05.2025.

Celodnevno vreme za Melburn, a u večernjim satima ukrcavanje na let za Beograd.

15. DAN - 3.05.2025.

Dolazak u Singapur u ranim jutarnjim časovima. Pauza od 20h za obilazak grada. Nastavak puta za Beograd u kasnim večernjim satima.

16. DAN - 4.05.2025.

Dolazak u Beograd sredinom dana.


Vrsta akcije
  • Planinarska akcija
Oprema
  • Visokogorska prilagođena vremenskim uslovima

Ishrana
  • U sopstvenoj organizaciji

Kotizacija
  • Preliminarna kotizacija: 3000 € - 3500 € (minimum 20 planinara).

    Uz prijavu dostaviti kopiju pasoša i kopiju planinarske kartice.

    Kotizacija obuhvata prevoz i smeštaj.

    Broj mesta ograničen. Prednost imaju prvoprijavljeni sa uplatom avansa.

    Prijava i uplata avansa od 1500 € do 10.10.2024.

    U cenu nisu uključene ulaznice za fakultativna razgledanja kulturno-istorijskih spomenika,  ulaznice u nacionalne parkove, grupno i putno osiguranje, viza.

Važne napomene
  • Organizator zadržava pravo izmene u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Informacije i prijave
  • Vođa puta i uspona: Vladislav Matković, 063 329450, v.matkovic@itnms.ac.rs

    Pomoćnik: Đorđe Radinović Kapralović

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Đorđe Radinović
Nazad