BELJANICA (1339 m.)

Subota, 26. Oktobar 2024.

Vodič: Miodrag Medigović

Foto: Miodrag Medigović

Beljanica je jedna od najvećih krečnjačkih planina istočne Srbije. Nalazi se između sliva reke Mlave i Žagubičke kotline na severu i sliva reke Resave na jugu. Pruža se od zapada ka istoku u dužini od 24 km, sa prosečnom širinom od oko 12 km. Zahvata površinu od 309 km², od čega 246 km² izrazit kraški reljef u krečnjacima.

Beljanica

Program akcije

Datum: 26.10.2024.

Planina: Beljanica

Najviši vrh: Beljanica (1339 m.)

Dužina staze: 16 km

Uspon/Spust: 980 m/980m

Težina staze: srednje teška

Tehnička zahtevnost: nema

Vreme pešačenja sa pauzama: oko 7h.

Vrsta akcije: Planinarska akcija za registrovane članove PSS.

PLAN:

Polazak je u 6:00 časova, ugao Sarajevske i Drinske ulice (kod Mostarske petlje).

Putujemo preko Desotovca, do mesta Lisine i planarskog doma Suvaja, gde je naša polazna pozicija. Pravimo kratku usputnu pauzu. Oko 9 časova stižemo do planinarskog doma.

Beljanica je lepa i šumovita planina bogata vodom. Preovlađuje bukova i hrastova šuma.

Od planinarskog doma staza se proteže kroz šumski ambijent i livade. Uspon je promenljivog nagiba i konstantan. Nakon 3km izlazimo na zemljani kolski put koji vodi prema vrhu. Svratćemo do atraktivnog vidikovca sa izuzetnim pogledom na kanjon Resave. Nakon pauze, nastavljamo kretanje kolskim putem do Debele kose, gde nas očekuje strmiji uspon kroz bukovu šumu. Zbog ovog uspona Beljanicu smatraju napornom i teškom za planinarenje. Ipak, nije tako strašno, uspon jeste naporan ali nije previše dug. Izlaskom na plato nakon uspona, sve postaje lakše i lepše. Dobro ćemo se odmoriti i nastaviti lepim šumskim ambijentom prema vrhu. Očekuje nas još jedan uspon, mnogo blažeg nagiba. Izlazimo na livadu na platou Beljanice, gde se na jednom manjem uzvišenju nalazi obeležje vrha. Sledi dooooobar odmor.

Povratak je istom putanjom do mesta gde smo pri usponu, izašli na kolski put. Nastavljamo drugom putem do mesta Lisine i atraktivnog vodopada Veliki Buk. Doživljaj na vodopadu je posebno atraktivan.

Nakon lepe šetnje, vredi i nešto dobro pojesti.smiley

Očekivano vreme dolaska u Beograd je do 21h.

NAPOMENA: Potrebna je dobra fizička pripremljenost. 

3D putanju kretanja možete videti na sledećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=YC5eL_82UTI


Vrsta akcije
  • Planinarska akcija
Oprema
  • Obavezno je imati adekvatnu planinarsku obuću i odeću u skladu sa očekivanim vremenskim uslovima. Uvek imati zaštitu od vetra, kiše i sunca. Nositi planinarski ranac sa potrepštinama za jednodnevnu akciju. Od dodatne opreme imati Prvu pomoć, čeonu lampu, planinarske štapove.

    U slučaju potrebe dodatno se konsultovati sa vodičem.

Ishrana
  • U rancu uvek imati nešto hrane (sendviči, energetske pločice, čokoladice ...). Svraćamo u restoran u zavisnosti od raspoloživog vremena za povratak i interesovanja učesnika

    Poneti adekvatnu količinu vode prema sopstvenim potrebama (preporučeno je 2 litra). Preporučeno je poneti neki sportski energetski napitak.

     

Kotizacija
  • Kotizacija: 2500,00 din.

    U iznos kotizacije su uključeni troškovi prevoza, vozača, organizacije akcije, doprinosa klubu i vodičke usluge. Svi drugi troškovi nisu uključeni u iznos kotizacije.

Važne napomene
  • Lična dokumenta neophodna za akciju:  Članska kartica PSS sa markicom za tekuću godinu, Lična karta, Zdravstvena kartica.

     

    Akcija se sprovodi u skladu sa Pravilnikom o izvođenju planinarskih akcija PSS. Vodič zadržava pravo da izmeni plan u slučaju nepredviđenih okolnosti. Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost.

    Obaveštenje u skladu sa Zakonom: za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u vidu garancije putovanja.

     

Informacije i prijave
  • Prijava kod vodiča putem Viber poruke. Prilikom prijave obavezna je uplata kotizacije. Dostaviti na Viber, fotografije obe strane PSS kartice. U slučaju odustajanja pronaći adekvatnu zamenu. Kotizacija se zadržava zbog fiksnih troškova oko organizacije i sprovođenja akcije.

    PREVOZ: Putnički prevoz u zavisnosti od broja učesnika.

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Miodrag Medigović
Nazad