PIRIN - VIHREN 2914 m

Petak, 25. Oktobar - Nedelja, 27. Oktobar 2024.

Vodič: Vladislav Matković

Foto: PSK Pobeda

Pirin je planinski masiv u jugozapadnom delu Bugarske. Nastavnja se na masiv Rile sa severa i proteže se sve do grčke granice na jugu. Pirin je vododelnica egejskog i crnomorskog sliva. Na istoku doseže do reke Meste, a na zapadu do Strumice. Najviši vrhovi Pirina se nalaze u Severnom Pirinu. Vihren (2914 m) je najviši vrh Pirina i treći vrh Balkana. Do 2000 m je prekriven šumom, a iznad su livade, stene i nisko rastinje. Mnogobrojna glečerska jezera čine ovu planinsku lepoticu privlačnom mnogim ljubiteljima prirode. Planinarske staze povezuju Pirin sa Rilom i grčkim planinama. U podnožju Pirina se nalazi najlepše skijalište u Bugarskoj - Bansko. Za vreme skijaške sezone, Bansko ima deset puta više stanovnika.

Pirin, Vihren

Program akcije

Petak: 25. 10. 2024. god.

07.30   Polazak iz Skerlićeve ulice, pauze su po potrebi sve do Rilskog manastira gde se planira duža pauza za obilazak. Nastavljamo putovanje do Banjskog gde je obezbeđen smeštaj u privatnom hotelu.

 

Subota: 26.10.2024. god. USPON  NA VIHREN (2914 m)

06.00      Ustajanje, priprema za uspon. Autobusom dolazimo do parkinga Bandrica, i nastavljamo uspon ka pl. Domu Vihren(1950 m). Od dom severozapadno se penjemo na prevoj Vihrenski preslap (2575 m) gde je planirana pauza pred završni uspon na treći po visini balkanski vrh VIHREN - 2914 m. Zadržavanje na vrhu zavisi od vremenskih prilika. Povratak istom stazom do Pl. Doma Vihren i  nakon pauze u domu  nastavljamo ka autobusu i hotelu. Uspon i silazak 8h. Visinska razlika 1214 m pri usponu i silasku.

Druga grupa obilazi Pirinska jezera.

Popodne slobodno za obilazak grada, naveče zajedničko druženje u restoranima sa nacionalnom kuhinjom Bugarske.

 

 

Nedelja:27.10.2024.god. Melnik

08.00 Polazimo za Melnik

Melnik se nalazi u jugozapadnom delu Bugarske, jedan je od najočuvanijih gradova sa balkanskom arhitekturom. Okružen je zemljanim piramidama koje daju poseban vizuelni doživljaj. Melnik je poznat i po vinskim podrumima.

Na kraju grada se nalazi pešačka staza koja izlazi na plato sa koga je divan pogled na grad i piramide. Obilazimo ostatatke manastira Svetog Arhangela i manastira Svetog Nikole.


Vrsta akcije
  • Visokogorska akcija
Oprema
  • Oprema za visokogorske uspone prilagođena vremenskim uslovima.

Ishrana
  • U sopstvenoj režiji

Kotizacija
  • 130 eura - minibus

    Osiguranje grupno po prijavi (putno/putno i sportsko 400/800din.       

     

    Prijava i uplata avansa od 100 Eura dostaviti najkasnije do 22.10.2024

    u dogovoru sa vodičem.

Važne napomene
  • Promena plana puta moguća u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Informacije i prijave
  • Vladislav Matković, Tel. 063 329 450

    Email: v.matkovic@itnms.ac.rs

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Đorđe Radinović
Nazad