Gvozdačke stene, Gmila Prisjeka, Crvena stena (1196m), Svilena stena(1231m), Sokolina(1125m)

Ponedeljak, 25. April 2022.

Vodič: Miloš Radosavljević

Foto: PSK Pobeda

Gvozdačke stene je naziv za krašku planinu u zapadnoj Srbiji, 18 km severno od Bajine Bašte. Planina pripada dinarskom vencu, odnosno Povlensko-maljenskoj planinskoj masi i nalazi se u podrinskoj regiji na jugoistočnoj granici azbukovačkog brdsko-planinskog područja. U podnožju planine izvire reka Dubrašnica.

Gvozdačke stene

Program akcije

Pozivam Vas, da zajedno doživimo proleće u zapadnoj Srbiji. Ovaj put, idemo na akciju koja se retko vodi, i popećemo nekoliko vrhova Gvozdačkih stena. Ime su dobile po selu Gvozdac, koje se nalazi u neposrednoj blizini. Pripadaju Dinarskom vencu kraških planina i nalaze se iizmeđu Valjeva i Bajine bašte. Sa ovih vrhova pruža se jedan od najlepših pogleda prema Tari i planinama istočne Bosne, i reke Drine.

Polazak je iz Skerlićeve ulice je 25.aprila u 07h (doći 15ak minuta ranije). Putovaćemo autoputem Miloš Veliki do Lajkovca, zatim preko Valjeva, dolazimo do par kilometara pred mesto Gmila prisjeka, odakle počinje naša akcija. Usput ćemo napraviti pauzu za kafu i doručak u restoranu Duga u Balinoviću. Staza nije mnogo zahtevna, i počinje makadamskim putem, pa preko livada, do vrha Crvena stena (1196mnv), zatim, uglavnom izohipsom, idemo, preko vrha Pogled do vrha Svilena stena(1231mnv) gde ćemo napraviti i malo veću pauzu. Preko vrha Sokolina(1125mnv) lagano krećemo u spuštanje i kružnom stazom dolazimo do mesta Gmila prisjeka, gde će nas čekati naš prevoz. Ukoliko nam vreme dozvoli i bude raspoloženja, ko bude želeo, mozemo prošetati i do vidikovca Kapija Podrinja, gde se mogu kupiti domaći džemovi, slatka i voćni sokovi, rakija...

Ukupna dužina staze je oko 15km, i oko 400m kumulativnog uspona.

Polazak ka Beogradu je planiran oko 16:30 i sa usputnom pauzom planirani dolazak u Skerlićevu ulicu je oko 20h.


Vrsta akcije
  • Skyrunning - Planinsko trčanje
Oprema
  • planinarske cipele, štapovi, kamašne, kabanica, čeona lampa, presvlaka,voda i hrana.
Ishrana
  • Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala možda ćemo svratiti u restoran Dugu na ručak. Alternativa je hrana iz ranca. O tome će svi učesnici akcije biti na vreme informisani.
Kotizacija
  • 1800din (broj mesta ograničen)
Važne napomene
  • S obzirom da na teritoriji Republike Srbije i dalje važe vanredne mere, akcija se sprovodi uz poštovanje propisanih preventivnih mera koje sprovodi prevoznik( obavezno poneti maske koje ćemo nositi u prevoznom sredstvu) kao i mere i uputstva za kretanje planinara na otvorenom koja važe na dan održavanja akcije.

Informacije i prijave
  • Miloš Radosavljević 064 127 31 43 PSS MB 714

    Prijave i rezervacije(uplata) na telefon i utorkom u prostorijama PSK Pobeda, Mačvanska 8, od 18h.

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Nazad