MIROČ (vodopad Blederija i pećina Sokolovica), 2024

Foto: PSK Pobeda

PSK Pobeda

MIROČ (vodopad Blederija i pećina Sokolovica), 2024

2. Mart. 2024.

Vodja puta: Nenad Andrić


  • Tura dužine 12 km, sa 200 m uspona. Veliki bus može prići do prvog mosta, i tu ima dovoljno mesta za parkiranje i okretanje velikog busa. Odatle, pa do vodopada, ima 2,5-3 km. Putokazi za pećinu su levo od vodopada. Ukoliko je visok vodostaj, reka se ne može preći i nije moguće otići do pećine. Od vodopada Blederija, do pećine, ima 3 km, sa 200 m uspona. Nekih 200 m pre pećine, nalazi se manji vidikovac.

    Pećina Sokolovica je fascinantna! Galerija je ogromna i može se istraživati sa čeonim lampama, uz oprez! Može se izaći na drugi, gornji izlaz pećine, i spustiti se do ulaza, ali je staza klizava, ako je vlažno vreme.

    Usput smo obišli manastir Sv. Trojice, iz 14. veka, u selu Manastirica. Prilaz velikim busom bio je otežan, zbog erozije puta, tako da je bolje ići sa minibusom do manastira. Za kraj smo obišli tvrđavu Fetislam (16. vek), u Kladovu. Na putu ka Kaldovu, odmah posle golubačke tvrđave, nalazi se vodopad Beg bunar, odmah pored magistrale (ima putokaz). Ovoga puta nije bilo vode.


Za Pobedu:
izveštaj postavio/la Nenad Andrić
Nazad