IN MEMORIAM ТОМИЦА ДЕЛИБАШИЋ 1953 -2022


IN MEMORIAM TOMICA DELIBAŠIĆ 1953–2022.

TOMICA DELIBAŠIĆ, planinar visokogorac i dugogodišnji planinarski vodič, planinarske lepote od malena je nosio u sebi. Planini je posvetio svoje slobodno vreme i u tome nalazio zadovoljstvo. Kada je, penjući se na prvi vrh iz rodnog planinskog sela Gornja Trepča kraj Nikšića, krenuo u svet planine, otpočeo je svoj planinarski put: od bliske Zle gore i Njegoš planine ka brojnim planinskim predelima. Dah planine i njene čari zauvek su ostale u njemu. Bio je ljubitelj i vrstan poznavalac crnogorskih planina, kojima se rado i nebrojeno puta vraćao, vodeći planinare manje poznatim a atraktivnim pravcima. Šireći svoje vidike posebno se interesovao za planine Balkana, prostora na kome se prepliće mnoštvo planinskih venaca i vrhova. Nije se zadržao samo na crnogorskim stenovitim visovima koji su mu najbliži i posebno dragi, već je često pohodio planine Srbije, BiH, Slovenije, Italije, Austrije, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Grčke, Slovačke...

Živeo je u Beogradu i posebno su ga privlačile srpske planine, iako su mu planinarska interesovanja bila šira. Među vrhovima na koje se popeo mogu se istaći Elbrus, Mon Blan, Grosglokner, Monte Rosa, Gerlahovski štit i drugi.

Bio je član i vodič PSK Pobeda iz Beograda. Kao planinar i vodič voleo je manje poznate pravce i nemarkirane staze kojima se ređe ide, posebno mesta gde teško da je stupila ljudska noga. 

Rođen je 1953. godine, u Gornjoj Trepči kraj Nikšića, zvanje dipl. pravnika stekao je 1976. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu, na kom je magistrirao 1981, a doktorirao 1988. godine.

Tokom planinarske karijere pisao je putopise i nekoliko knjiga o planinama. Izdvajaju se izdanja: Planinom i Planine i vrhovi Balkana.

 


Detaljniji izveštaj možete pogledati ovde.

IN MEMORIAM  ТОМИЦА ДЕЛИБАШИЋ 1953 -2022 style=
© PSK Pobeda
'
Nazad