120 GODINA OD ROĐENJA ČIKA DUŠKA


        Prošlog vikenda planinari su planinarsku akciju Zimski uspon na Trem zaokružili posetom Trbunju, rodnom mestu osnivača našeg kluba i prvog sekretara Planinarskog saveza Srbije Dušanu Jovanoviću – čika Dušku. U Trbunju su ih dočekali meštani i delegacija Opštine Blace, koji su zajedno s predstavnicima PSK Pobeda položili vence na spomenik čika Dušku. 

        Govorili su predsednik Opštine Blace g. Ivan Burgić, koji se zahvalio na poseti i objasnio da je Blace dalo znamenite ljude koji su uticali na kulturnu sliku Srbije – Rade Drainac svojim pesništvom i Dušan Jovanović svojim zalaganjima za kulturu sporta, posebno planinarstva. Predsednik PSK Pobeda Vladislav Matković podsetio je da se Klub odužio čika Dušku između ostalog i podizanjem spomenika koji simboliše planinarstvo i šta je nama čika Duško. Boris Mićić, član Saveta PSK Pobeda, s mnogo zanimljivih biografskih detalja osvetlio je lik čika Duška a istovremeno ga kontekstualizovao u istorijske i savremene okvire. Snimljene govore pogledajte na našem Youtube kanalu: https://www.youtube.com/@pskpobeda5292/videos 

        Naš klub je posetom Trbunju, mestu iz kog je potekao pravi neimar srpskog planinarstva, ušlo u godinu nekoliko jubileja. Osim što se 2023. navršava 120 godina od rođenja čika Duška, slavimo 75 godina od osnivanja PSK Pobeda i 70 godina od podizanja PD „Čika Duško Jovanović“ na Rajcu. 


Detaljniji izveštaj možete pogledati ovde.

120 GODINA OD ROĐENJA ČIKA DUŠKA style=
© PSK Pobeda
'
Nazad