76. REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA PSK POBEDA


76. Redovna godišnja skupština Planinarsko sportskog kluba POBEDA iz Beograda održana je u subotu, 30. marta u svečanoj dvorani GO Vračar. Skupštini je prisustvovalo 117 članova i gosti iz Planinarskog saveza Beograda – predsednik Milisav Čepić, Orijentiring saveza Srbije – predsednik Rade Goljović i prijateljskih klubova iz zemlje (PD Poštar iz Novog Sada, PTT Beograd) i inostranstva: PD Novo Mesto, PD Črnomelj, PD Semič (Slovenija), PD Konjuh iz Tuzle, „Javor sunčana planina“ sa Han Pijeska, iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina).

Skup je otvoren Himnom Pobede, a potom je odata počast preminulim članovima i prijateljima Kluba. Po izboru radnog predsedništva, izloženi su izveštaji o radu Kluba, izveštaj Nadzornog odbora i Veća časti. Potom su izneti finansijski plan i plan akcija za ovu godinu. Razrešnicu su dobili dosadašnji organi i izabrani su novi organi Kluba (link). Vladislav Matković posle više od dvadeset godina razrešen dužnosti predsednika Kluba i od 2024. je na mestu zamenika predsednika. Novi predsednik PSK Pobeda je Milan Lončar i on je izložio svoj plan vođenja Kluba. Njegova namera, odnosno cilj je da se pravac razvoja Pobede ne menja. Skupština je završena dodelom priznanja najboljim sportistima, aktivistima i prijateljskim planinarskim organizacijama.

U 2023. godini navršilo se nekoliko jubileja Pobede. U februaru je obeleženo 120 godina od rođenja rodonačelnika Kluba, Dušana Jovanovića, velikog društvenog aktiviste i neumornog pregaoca zaslužnog za razvoj planinarstva u našoj zemlji. Čika Duško je osnovao Pobedu pre 75 godina, što je drugi jubilej obeležen Svečanom akademijom u novembru 2023. On je takođe pokrenuo izgradnju planinarskog doma – pre 70 godina i akciju pošumljavanja Rajca – pre 55 godina, što je proslavljeno okupljanjem članova u maju. A na Rajcu su junu održani 25. Susreti balkanskih planinara na nivou društava.

U 2023. PSK Pobeda brojila je 2.423 članova. Ukupno je organizovala i realizovala 329 akcija, na kojima je učestvovalo 8.592 planinara iz svih planinarskih klubova. Pobeda je ponosna na svoje zimske visokogorske uspehe, kao i na uspone na Damavand (5671 mnv), bili smo prvi planinari iz Srbije koji su se organizovali popeli na Bazarduzu (4466), najviši vrh Azerbejdžana, popeli smo se na Žabal Tubkal (4167) u Maroku, Piko de Teide (3718) na Kanarskim ostrvima, Petcek (3283) na austrijskim Alpima, Pik Boe (3152) na Dolomitima. S najbrojnijim članstvom u zemlji, Pobeda učestvuje na mnogim planinarskim takmičenjima u oblasti trekinga (prvak treking lige u muškoj kategoriji, Slavko Panić i 2. ekipno mesto u ženskoj kategoriji), planinarske orijentacije (3. ekipno mesto u ligi), nebeskog trčanja (pojedinci na prvim mestima), brdskog biciklizma, a vrhunske rezultate postiže na domaćim i međunarodnim takmičenjima u oblasti orijentiringa.

Sa tradicionalnim sloganom Rado primljen si u društvo znaj! Pobeda je goste povela u Planinarski dom „Čika Duško Jovanović“ na Rajcu na druženje i u planinarsku akciju po rajačkim stazama u nedelju, 31. marta.

Foto-izveštaj pogledajte na: https://photos.google.com/share/AF1QipMlAzQLJK6cWNOj0KX-eIOaipfkJf72aOQnRKByxEaC9zWdOFZ0jsOMXcAw8bzeBw?key=amVBVHhUeXBTQlZXVEZmcVpKS3AxdzhzY2c3NmVn

Detaljniji članak možete pročitati ovde.

Detaljniji izveštaj možete pogledati ovde.

© PSK Pobeda
'
Nazad